Τι κρύβει ο «πόλεμος» δηλώσεων Τσίπρα – Ερντογάν – Τι φοβάται η Αθήνα

Ισως για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τόσο ψηλά τους τόνους απέναντι στον Ερντογάν. Ο τρόπος που μίλησε, σε τρίτο πρόσωπο («Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας») δείχνει ότι αυτή η γραμμή θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, ακόμη κι αν πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση του Τσίπρα επιβεβαιώνει ακόμη το τέλος μας σχέσης. Από την επίσκεψη του Σουλτάνου στην Αθήνα και αυτή του Τσίπρα στην Τουρκία φτάσαμε πλέον στην συνεννόηση με τελεσίγραφα και απειλές, σημειώνεται στο in.gr.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες που ενδεχομένως να του στερήσουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Μια σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα, ανακοινώσεις – απαντήσεις στον Ερντογάν, απειλές προς την Αγκυρα ότι υπάρχει το πολεμικό ναυτικό να επέμβει αν υπάρξει επιθετική κίνηση από την πλευρά του «Γιαβούζ», εντάσσονται ασφαλώς στο προεκλογικό κλίμα.

Ο Τσίπρας θέλει να συσπειρώσει τους πολίτες, θέλει να αναδείξει ηγετικά χαρακτηριστικά, το έκανε και με την υπόθεση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ. Όμως, γνωρίζει σε κάθε περίπτωση ότι μια εχθρική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Αλλωστε, όλοι απεύχονται μια κίνηση του «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ στο Καστελλόριζο. Θα ήταν αιτία πολέμου και δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει αντίδραση, όποιος κι αν ήταν πρωθυπουργός.

Οπως παρατηρούν στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές, μια κίνηση του γεωτρύπανου προς το Καστελλόριζο θα έβαζε φωτιά στο Αιγαίο καθώς δε θα έμενε μόνο σε επίπεδο ρητορικής ή «πόλεμο ανακοινώσεων» μεταξύ πρωθυπουργών.

Από την άλλη, η προσωπική απάντηση του Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα δείχνει επίσης ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν αποκλείεται να κάνει κάποια προκλητική κίνηση.

Είναι προφανές ότι η ήττα από τον Ιμάμογλου έχει προκαλέσει αναταράξεις στο σύστημα Ερντογάν.  Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να τραβήξει το σκοινί, και η «γραμμή» που έχουν πάρει τα τουρκικά ΜΜΕ για να ρίχνουν πολεμικές ιαχές σχετίζεται με το «χαστούκι» που έφαγε δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει