Η συμφωνία των Πρεσπών κρίνει την τύχη του Τσίπρα – Γιατί ανησυχεί η Γερμανία

Πως βλέπουν Bloomberg και Reuters την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα

Παρότι η Αθήνα και τα Σκόπια προχωρούν προς την οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κίνδυνος για τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει περάσει ακόμη, σχολιάζει το Bloomberg.

«Γιατί ο δρόμος της Ελλάδας προς τις εκλογές περνά από τη “Μακεδονία”», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κοστίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό την κυβέρνηση, επισπεύδοντας τις πρόωρες εκλογές. Αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Bloomberg σημειώνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ. Αναφέρει ακόμη ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει ο συνασπισμός του κ. Τσίπρα, αλλά επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός εταίρος είναι κάθετα αντίθετος στην όποια χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα.

«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα λάβει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για την επικύρωση, πέραν των ορίων του κυβερνητικού συνασπισμού του, από τη στιγμή που βουλευτές άλλων κομμάτων υποστηρίζουν τη Συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ομως ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, αρχηγός των ΑΝΕΛ, που επανειλημμένα έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η Συμφωνία πάει στη Βουλή για ψηφοφορία, αναμένεται να αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση και να παραιτηθεί από την υπουργική θέση του. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Καμμένος έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Τσίπρα αν συμβεί αυτό, παρατείνοντας την παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμη. Ομως, η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί τελικά να αναγκάσει τον Τσίπρα να κηρύξει πρόωρες εκλογές», αναφέρει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναλύοντας γιατί το μακεδονικό είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα. Το Bloomberg επισημαίνει ότι στην προεκλογική του καμπάνια ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να επικαλεστεί την επίλυση αυτής της ιστορικής διαμάχης ως ένα από τα επιτεύγματά του, μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. «Η κυβέρνησή του θα χρειαζόταν μια νίκη στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι συνομιλίες του 2017 με την Τουρκία απέτυχαν να προχωρήσουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου», σημειώνει το δημοσίευμα. Αν η ΠΓΔΜ μπει στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή στην οποία είναι ισχυρή η παρουσία της Ρωσίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια και η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει τα εύσημα από τους γείτονές της, καταλήγει το Bloomberg.

Reuters: Η Μέρκελ θα πιέσει την Αθήνα να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις

Η Ανγκελα Μέρκελ θα προτρέψει την Ελλάδα να συνεχίσει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, γράφει το Reuters αναφερόμενο στην επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα την Πέμπτη.

Το δημοσίευμα σημειώνει η Μέρκελ δεν είναι αρεστή στην Ελλάδα εξαιτίας της επιμονής της για μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, αναφέρει ότι η καγκελάριος θα ενθαρρύνει τους Ελληνες πολιτικούς να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία το Βερολίνο και η ΕΕ ελπίζουν ότι θα ευνοηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Ο Αλέξη Τσίπρας, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών φέτος, υποσχέθηκε να ανατρέψει κάποιες από τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Η Γερμανία ανησυχεί επίσης για την ικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία που πέτυχε με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία», συνεχίζει το Reuters, που σημειώνει ότι ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα «έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν η Συμφωνία των Πρεσπών πάει στη Βουλή. Πολλοί Ελληνες θέλουν να αφαιρεθεί ο όρος “Μακεδονία” από το όνομα της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις».

Ακόμη, οι γερμανικές αποζημιώσεις μπορεί να πέσουν στο τραπέζι κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει