Που είναι ο κ. Γιάννης Καπάκης;

Κάηκε η μισή Αττική, χάθηκαν 82 ζωές και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι άφαντος

Υποτίθεται ότι το κράτος έχει ειδική κρατική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Έτσι έχει δημιουργήσει την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό όλης της κρατικής μηχανής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Στην κύρια και καίρια αυτή θέση τοποθετήθηκε από τον Οκτώβριο του 2015 ο κύριος Γιάννης Καπάκης με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα μετά από εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασία του Πολίτη κ. Τόσκα προφανώς μετά από εισήγηση του σημερινού υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά αφού ο κ. Καπάκης εκτός από το ότι ήταν ε.α. αξιωματικός της Πυροσβεστικής ήταν και μέλος της κίνησης ιδεών και δράσης ΠΡΑΤΤΩ στην οποία ο κ. Κοτζιάς είναι πρόεδρος.

Φέτος όμως η χώρα έχει θρηνήσει 24 νεκρούς από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και 82 μέχρι στιγμής από την φωτιά στο Μάτι ενώ ακόμα υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι. Ο κ. Καπάκης όχι μόνο παραμένει στη θέση του αλλά είναι και άφαντος στο να δώσει εξηγήσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε. Μπορεί οι υπεύθυνοι να είναι πολλοί ωστόσο βασικές ευθύνες έχει και η πυροσβεστική υπηρεσία για τα τωρινά θύματα και ο κ. Καπάκης που έχει γνώσεις πυροσβεστικής θα έπρεπε από την Δευτέρα το μεσημέρι που είχαμε τις πρώτες εστίες να είναι στην πρώτη γραμμή του συντονισμού και των εντολών. Στη συνέχεια δε εφόσον έχει και γνώση των μέσων καθώς ήταν υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής θα έπρεπε να δώσει και τις εξηγήσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης ώστε να υπάρχει σοβαρή πληροφόρηση.

Οι φιλίες και τα παραγοντιλίκια δεν αρκούν για να είναι κάποιος στην «καρέκλα» του. 

Πρέπει να αποδεικνύει την αξία του με τις πράξεις του και αν δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί μετά από 106 νεκρούς (Μάνδρα-Μάτι) θα έπρεπε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον διόρισαν να τον στείλουν σπίτι του.

crashonline.gr

Δείτε παρακάτω το βιογραφικό του κ. Ιωάννη Καπάκη όπως αυτό παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr

Γιαννης Καπάκης 

Ο Γιάννης Καπάκης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1958.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα από το οποίο αφυπηρέτησε το 2013.

Για το μεγαλύτερο διάστημα της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε διάφορες θέσεις, όπως του Υπευθύνου Έκδοσης του Περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση» και του Διευθυντή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, με παράλληλα καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Σώματος.

Επίσης, έχει υπηρετήσει στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, (Ε.Μ.Α.Κ.), στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ως Διοικητής της Π.Υ. Ερμούπολης, έχοντας την ευθύνη της πυροπροστασίας των Κυκλάδων.

Είναι Εμπειρογνώμονας του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί σειρά ετών δίδαξε στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ υπήρξε εκπαιδευτής και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στη θεματική ενότητα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ενώ επίσης έχει σπουδάσει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το ίδιο Τμήμα έλαβε και τον μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) «Κράτος και Δημόσια Πολιτική», ενώ η διπλωματική του εργασία είχε ως θέμα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών – Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα».

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων και ασκήσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν συνταξιοδοτηθεί, φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Ε.Θ.Α.).

Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Από το 2013 είναι μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Νίκο Κοτζιά.

Το Μάρτιο του 2014 ίδρυσε τη Δημοτική Κίνηση «Άνδρος της Ζωής μας» και σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου.

Από τις 22 Οκτωβρίου 2015 ασκεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει