Βρέθηκε το «καταραμένο» πλοίο Μανασού στο βυθό της λίμνης Χούρον (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κατασκευασμένο στη Γλασκόβη το 1888, το πλοίο Μακάσα πέρασε τα πρώτα 39 χρόνια της ζωής του στη λίμνη του Οντάριο μέχρι το 1928, οπότε και αγοράστηκε.

Οι νέοι ιδιοκτήτες αφού το μετέφεραν στη λίμνη Χούρον, αψήφησαν τις προλήψεις των ναυτικών πως όταν το πλοίο αλλάζει όνομα πέφτει πάνω του βαριά κατάρα, και μετονόμασαν το πλοίο από Μακάσα σε Μανασού.

Και μπορεί τον πρώτο καιρό όλα να… ταξίδευαν ομαλά, όμως προτού προλάβει να κλείσει χρόνο με το νέο όνομα, το Μανασού έπεσε σε καταιγίδα και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του καπετάνιου Τζον Μακκέι να προσεγγίσει την ακτή, το πλοίο βυθίστηκε σε λίγα μόλις λεπτά.

Η αιτία του ναυαγίου παραμένει άγνωστη, ιστορικοί όμως εικάζουν πως οι 116 αγελάδες που είχε ως φορτίο το πλοίο, μετακινήθηκαν απότομα με αποτέλεσμα το Μακασού να βυθιστεί και να παρασύρει μαζί του 16 άτομα του πληρώματος, τα 116 βοοειδή και όλο το υπόλοιπο φορτίο.

Για δεκαετίες και παρά το ότι ο καπετάνιος, τέσσερις ναύτες και ένας επιβάτης διασώθηκαν έπειτα από 60 ώρες, η τύχη του πλοίου αγνοείτο αφήνοντας ένα τεράστιο μυστήριο γύρω από την ιστορία του και φουντώνοντας τις φήμες για την κατάρα.

Έπειτα από τις προσπάθειες του ιστορικού Κρις Κολ και των κυνηγών ναυαγίων Κεν Μέριμαν και Τζέρι Ελίασον, το ναυάγιο του Μακασού εντοπίστηκε στο βυθό της λίμνης Χούρον κοντά στο νησί Γκρίφιθ του Οντάριο, 90 χρόνια μετά τη βύθισή του.

«Το Μανασού αποδείχτηκε ως κλασικό παράδειγμα της κακοτυχίας που χτυπά ένα πλοίο που μετονομάζεται» δήλωσε ο Κολ.

Μέσα στο πλοίο βρέθηκε άθικτη η Σεβρολέτ Κουπέ του Ντόναλντ Γουάλας, μοναδικού επιβάτη που διασώθηκε, και οι σωσίβιες λέμβοι του πλοίου, γεγονός που μαρτυρά το πόσο γρήγορα επήλθε η βύθιση.

«Το πολύ ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι το ότι κείτεται στον βυθό με την ίδια ακριβώς κλίση που βυθίστηκε» δήλωσε ο Μέριμαν.

Ολόκληρη η ομάδα συνεχίζει τις έρευνες στο πλοίο ενώ ο Κολ τονίζει πως σκοπεύει να συμπεριλάβει το ναυάγιο του Μακασού στο επόμενο βιβλίο του.

Πηγή: mirror.co.uk

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει