Όταν η μεγάλη λίμνη κατάπιε το SS Edmund Fitzgerald – Η νύχτα που έγινε πλοίο-φάντασμα (ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το SS Edmund Fitzgerald ήταν ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο κατασκευασμένο για να πλέει στις μεγάλες λίμνες.

Το SS Edmund Fitzgerald ήταν ατμοκίνητο «Laker» κατασκευής 1958. στην αρχη έκαιγε κάρβουνο. το χειμωνα 71-72 άλλαξε καύσιμο και τα boilers έκαιγαν fuel oil. το 1969 του προστέθηκε και bowthruster.

Όταν έκανε το παρθενικό του ταξίδι «7 Ιουνίου 1958», ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που είχε κατασκευαστεί για τις μεγάλες λίμνες της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο έμελε να ήταν και το μεγαλύτερο που βυθίστηκε εκεί.

Το SS Edmund Fitzgerald

Όταν η λίμνη κατάπιε το πλοίο

Το βράδυ της 9 Νοεμβρίου 1975 το SS Edmund Fitzgerald επεσε σε τρομερή θύελλα, η οποία του προκάλεσε αρκετές ζημίες. Οι πρώτες και μεγαλύτερες ήταν η απώλεια των 2 ραντάρ. Τελικά το απόγευμα της 10/11/1975 χάθηκε ξαφνικά στο βυθό της μεγάλης λίμνης.

Από τη στιγμή που το SS Edmund Fitzgerald χάθηκε στα νερά της λίμνης Superior αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες για τα αίτια της βύθισης του και δημιούργησαν έναν θρύλο για το πλοίο φάντασμα. Ωστόσο κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει καμία. Κάποιοι υποστήριξαν πως έγινε μετατόπιση φορτίου, άλλοι ότι η κακοκαιρία το έκοψε στα δύο, ενώ υπήρξαν και αυτοί που μίλησαν για ένα πλοίο με κουσούρια που είχε εμπλακεί πολλές φορές σε ατυχήματα.

Την ημέρα πριν εξαφανιστεί το πλοίο στη μεγάλη λίμνη επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες με άνεμους κοντά 12 μποφόρ και με κύματα ύψους 35 πόδια (11 μ.). Λίγο μετά τις 7:10 μ.μ., το SS Edmund Fitzgerald εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και βυθίστηκε στα νερά του Καναδά (Οντάριο) σε βάθους 160 μέτρων, περίπου 17 μίλια από τον κόλπο Whitefish.

Το SS Edmund Fitzgerald στο βυθό της μεγάλης Λίμνης

Τα χαρακτηριστικά του SS Edmund Fitzgerald

  • Μήκος: 222 μ.
  • Ημερομηνία έναρξης κατασκευής: 7 Αυγούστου 1957
  • Παρουσιάστηκε: 7 Ιουνίου 1958
  • Τόπος κατασκευής: River Rouge, Μίσιγκαν, ΗΠΑ
  • Κάτοχος: Northwestern Mutual
  • Κατασκευαστής: Great Lakes Engineering Works

Το αφιέρωμα του History στο ναυάγιο του SS Edmund Fitzgerald

Ο θρύλος του SS Edmund Fitzgerald σε πίνακα

Η μία από τις θεωρίες για το χαμό του πλοίου ήταν πως κόπηκε στα δύο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει