Το αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνει τρόπο να μην ψηφίσει τη δική του πρόταση

Νέα μάχη στη Βουλή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά σήμερα και αφορά στο πρώτο στάδιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτή η μάχη όμως έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί… από τη δική της πρόταση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εάν οι συσχετισμοί μεταφερθούν στην Ολομέλεια στην αυριανή ψηφοφορία και η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 32 του Συντάγματος συγκεντρώσει περισσότερες από 180 ψήφους, τότε θ’ αρκεί στην επόμενη Βουλή η έγκρισή της από 151 βουλευτές προκειμένου να αναθεωρηθεί.

Δηλαδή, αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και έχει και αυτοδυναμία, τότε θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή τη συγκεκριμένη διάταξη χωρίς να υπάρχει ζήτημα νέων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Με αυτόν τον τρόπο, η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αποτρέπει την ανατροπή μιας κυβέρνησης όπως έγινε το 2014 και αποτρέπεται μία «δεξιά παρένθεση».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του να βάλει εμπόδια, θα επιδιώξει από σήμερα να δεσμεύσει την επόμενη βουλή για τη διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι όμως που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει