Κόντρες Κατρούγκαλου – Καμμένου για τους «Μακεδόνες»: «Είναι δικαίωμά τους να λέγονται έτσι» – «Τότε γιατί έγινε η Συμφωνία;»

Ενταση προκλήθηκε στην Επιτροπή στην συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου με αφορμή το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες», μια θέση την οποία υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. «Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα, όμως, η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει, όμως, ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία και κουλτούρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από το γραφείο του (λίγα μέτρα έξω από την αίθουσα της Γερουσίας), μπήκε στην αίθουσα και ζήτησε το λόγο, θεωρώντας προφανώς πως επρόκειτο για μια έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης πως δεν μπορεί να επέμβει στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό των γειτόνων ως «Μακεδόνες». «Ήρθα στην Επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς», είπε και πρόσθεσε:«Αν είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής, καταρρέει το θέμα της συμφωνίας».

«Ήμουν σαφής. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Κατοχυρώνουμε, λοιπόν, την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας. Το «Μακεδόνας» είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της Συμφωνίας για αναγνώριση  λαού», αντίτεινε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει