Ο θάνατος κρυβόταν στις σελίδες! Τι ανακάλυψαν ερευνητές

Αληθινή ιστορία το «Όνομα του Ρόδου»!

273

Επιστήμονες ανακάλυψαν τρία σπάνια βιβλία του 16ου και 17ου αιώνα καλυμμένα με θανατηφόρο δηλητήριο.

Η ανακάλυψη των βιβλίων στην βιβλιοθήκη του πανεπιστήμιου της Νότιας Δανίας παραπέμπει στο «Όνομα του Ρόδου», μυθιστόρημα που έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη και παρακολουθεί μια σειρά μοναχών σε ένα ιταλικό μοναστήρι του 14ου αιώνα να δολοφονούνται από τις τοξικές σελίδες ενός απαγορευμένου χειρόγραφου.

Τα βιβλία, που αναλύθηκαν με ακτίνες Χ από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, παρουσίασαν μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού στα εξώφυλλα.

Ειδικοί μελετούσαν τους συγκεκριμένους τόμους, καθώς είχε προηγουμένως ανακαλυφθεί ότι για τη βιβλιόδεσή τους είχαν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα μεσαιωνικών χειρόγραφων.

Στην απόπειρά τους να ταυτοποιήσουν τα λατινικά κείμενα με τα οποία δέθηκαν τα εξώφυλλα, οι ερευνητές συνάντησαν δυσκολία στην ανάγνωση, αφού ένα παχύ στρώμα πράσινης μπογιάς έκρυβε τα γράμματα.

Η μελέτη του πράσινου αυτού υλικού αποκάλυψε ότι επρόκειτο για αρσενικό, μια από τις τοξικότερες ουσίες στον κόσμο.

«Παρατηρήσαμε την απίστευτα υψηλή συγκέντρωση αρσενικού μόλις οι ακτίνες Χ σάρωσαν τη πράσινη επιφάνεια», δήλωσε στη Fox News o αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας Kaare Lund Rasmussen.

Η ουσία πιθανόν χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσει τα βιβλία από έντομα και παράσιτα.

Πλέον οι τρείς τόμοι προστατεύονται με ετικέτες ασφαλείας σε εξαεριζόμενο θάλαμο.

Το περιεχόμενο τους αναμένεται να ψηφιοποιηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί άμεση επαφή με τα βιβλία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...