Οι χάρτες με τα ασύστολα ψεύδη των Τούρκων: Εξαφανίζουν το Καστελόριζο και «απαγορεύουν» γεωτρήσεις

Τι έδειξαν στους ξένους διπλωμάτες - Που βάζουν τα όρια τους στην ΑΟΖ

Μια σειρά από ψεύτικους χάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσίασε σε διπλωματικές αποστολές ο Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών και Ναυτιλιακών Αερομεταφορών και Συνόρων, πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγές.

Απίστευτα ψέματα από τους Τούρκους: Έδειξαν χάρτη με την ΑΟΖ ακόμα και σε Έλληνες διπλωμάτες (Εικόνες)

Σε αυτούς, «εξαφανίζεται» το Καστελόριζο το οποίο κατά τους Τούρκους δεν έχει ΑΟΖ, δεν αναγνωρίζονται η ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, και αμφισβητείται η Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, ακόμη και η συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για τον καθορισμό της. Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν αυτούς τους χάρτες στους ξένους διπλωμάτες στο πλαίσιο ενημέρωσης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής «που αδειοδότησε η Τουρκική Δημοατία της Βόρειας Κύπρου» στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας.

Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρίες κάνουν μονομερείς εργασίες και αυτές αντίκεινται του Διεθνούς Δικαίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Προειδοποίησαν μάλιστα και την Ε.Ε. να μην πάρει θέση στην υπόθεση αυτή, αν και η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ένωσης.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι εργασίες γεώτρησης από τον «Πορθητή» γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από την κυβέρνηση των Κατεχομένων, ενώ σε χάρτες που δημοσίευσε το Independent Balkan News Agency (IBNA) – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλους τους χάρτες – εμφανίζονται οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, οι περιοχές που η «ΤΔΒΚ» αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας και τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία -όπως τόνισαν- δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια η κρατική εταιρία πετρελαίου από την «ΤΔΒΚ».
Στις περιοχές αυτές που «συμπίπτουν», σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρίες κάνουν μονομερείς εργασίες και αυτές αντίκεινται του Διεθνούς Δικαίου.

Χαρακτηριστικός των τουρκικών ισχυρισμών είναι ο χάρτης που εμφανίζει τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας καθώς και της «δικαιοδοσίας» των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου την κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντας ωστόσο εκτός τα νοτιότερα οικόπεδα που έχει αναλάβει η αμερικανική Exxon mobile.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιώργος Τράγκας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1
Από 9 Σεπτεμβρίου, 7 – 10 το πρωί