Φως όλο το βράδυ, χωρίς κανένα κόστος – Δείτε πως θα τα καταφέρετε

d7ac908a1768714e3946a4ea152545e0_XL

Τα ηλιακά φωτιστικά εξασφαλίζουν διακριτικό φωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με μηδενική δαπάνη χρήσης, καθώς εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία για τη συσσώρευση ενέργειας
Προχωρώντας προς το καλοκαίρι και ανεβαίνοντας σιγά – σιγά η θερμοκρασία, το μπαλκόνι – και για όσους διαθέτουν, ο κήπος – γίνεται το αγαπημένο μέρος χαλάρωσης σε μια κατοικία όταν βραδιάσει.
Ασφαλώς, για να είναι απόλυτα λειτουργικοί οι συγκεκριμένοι χώροι, από τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιούνται κυρίως το βράδυ, απαιτείται ο φωτισμός τους.
Φωτισμός που θα πρέπει παράλληλα να είναι διακριτικός, ώστε κατά το δυνατόν να μη διαταράσσεται η ιδιωτικότητα του μπαλκονιού και του κήπου.
Αυτό ακριβώς και μάλιστα δίχως καμία απολύτως επιβάρυνση σε ότι αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εξασφαλίζουν τα αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά, τα οποία συσσωρεύουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον ήλιο και την μετατρέπουν σε φως τις νυχτερινές ώρες.
Επιπλέον, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα φωτιστικά έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν φωτισμό για τουλάχιστον 8 – 10 ώρες, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τα καθιστά ταυτόχρονα και ένα παράγοντα ασφαλείας για την ίδια την κατοικία.
Ειδικά για το θέμα της ασφάλειας, υπάρχουν ηλιακοί προβολείς με αισθητήρα κίνησης, οι οποίοι ενεργοποιούνται φωτίζοντας το χώρο κάθε φορά που παρατηρούνται «ύποπτες» παρουσίες σ’ αυτόν.

Η λειτουργία των ηλιακών φωτιστικών είναι απλή και στηρίζεται στην ύπαρξη ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάνελ στο πάνω (ή στο πλαϊνό) τμήμα του συστήματος.

Μέσω του μικρού αυτού φωτοβολταϊκού συγκεντρώνεται ενέργεια από τις ηλιακές ακτίνες στη μπαταρία που διαθέτει το φωτιστικό, το οποίο συνήθως έχει ενσωματωμένο και ένα φωτοκύτταρο που «δίνει» την εντολή για να ανάψει το φως μόλις «αντιληφθεί» ότι έχει αρχίσει να νυχτώνει.
Επισημαίνεται πως το σύστημα φωτισμού των συγκεκριμένων προϊόντων είναι τεχνολογίας LED.

Τοποθέτηση στο κατάλληλο σημείο για βέλτιστη απόδοση

Τα ηλιακά φωτιστικά, σε περίπτωση που βρίσκονται πάνω σε πάσσαλο όπως συμβαίνει συνήθως, τοποθετούνται στο έδαφος, σε γλάστρες ή ακόμη μπορούν να στηριχθούν στα κάγκελα του μπαλκονιού.
Υπάρχουν, όμως, και φωτιστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τοποθέτηση στον τοίχο ή σε άλλα σταθερά σημεία, όπως π.χ. σε σκαλοπάτια ή πάνω από την πόρτα του γκαράζ.
Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη απόδοση σε ισχύ και διάρκεια φωτισμού, αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται στα σημεία εκείνα και με τέτοιο τρόπο που το φωτοβολταϊκό τους πάνελ να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα και ιδίως κατά τη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας.
Σε περίπτωση που το σημείο που θέλουμε να φωτίσουμε το βράδυ δεν βοηθά στην αποτελεσματική συσσώρευση ενέργειας (π.χ. έχει σκιά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας), μπορούμε να μεταφέρουμε προσωρινά το ηλιακό φωτιστικό στο πλέον ενδεδειγμένο σημείο και όταν το χρειαστούμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του θέση.
Η ευκολία μετακίνησης, καθώς τα εν λόγω φωτιστικά δεν έχουν καλωδιώσεις, είναι ασφαλώς ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά τους.
Σίγουρα, όμως, το σημαντικότερο ατού τους δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν και να φωτίσουν τους εξωτερικούς χώρους ενός σπιτιού.

Αναλυτικά, τα στοιχεία εκείνα που συνηγορούν υπέρ της λύσης των ηλιακών φωτιστικών είναι τα εξής:

• Απλή και εύκολη εγκατάσταση. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε εξωτερικό σημείο μιας κατοικίας χωρίς καμία δυσκολία
• Μηδενική κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον δεν χρειάζονται καμιάς μορφής καλωδίωση
• Ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες. Δεν επηρεάζονται από τη βροχή, καθώς είναι απόλυτα στεγανά
• Δυνατότητα άμεσης μετακίνησης. Τα ηλιακά φωτιστικά μεταφέρονται εύκολα και έτσι εάν αλλάξουμε γνώμη και θέλουμε να φωτίσουμε ένα άλλο σημείο του κήπου αντί για το αρχικά επιλεγμένο, η διαδικασία μεταφοράς τους είναι απλή και γρήγορη
Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως τα συγκεκριμένα φωτιστικά ενδείκνυνται ιδιαίτερα για παλιές κατοικίες που δεν έχουν προεγκατεστημένες καλωδιώσεις για ηλεκτρικά φωτιστικά κήπου και που οι ιδιοκτήτες τους δεν θα ήθελαν να προβούν σε δαπάνες προκειμένου να κάνουν μια τέτοια εγκατάσταση εκ των υστέρων.

Ποικιλία σχεδίων και τιμών

Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει εκείνο ακριβώς το ηλιακό φωτιστικό που ταιριάζει στις ανάγκες και την αισθητική του, καθώς υπάρχει μια πλούσια γκάμα προϊόντων τόσο σε σχέδια και δυνατότητες φωτισμού όσο και σε τιμές.
Είναι βασικό ο χρήστης να γνωρίζει εκ των προτέρων το σημείο που σχεδιάζει να το τοποθετήσει, ώστε να επιλέξει εκείνο το φωτιστικό που θα καλύψει καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες φωτισμού του συγκεκριμένου χώρου.

Το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μηδενικό κόστος χρήσης δεν σημαίνει πως μπορούμε να κάνουμε άσκοπες και άστοχες αγορές.

Εξάλλου, για ένα καλής ποιότητας ηλιακό φωτιστικό το κόστος αγοράς του δεν είναι αμελητέο, δεδομένου ότι ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 15 – 20 ευρώ.
Ασφαλώς υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις (περί τα 5 ευρώ το κομμάτι), όμως συνήθως αυτές αποδεικνύονται πολύ λιγότερο αποδοτικές και με συχνά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Σε ότι αφορά στη συντήρησή τους, θα πρέπει σε τακτά διαστήματα να γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη τυχόν εμποδίων στην ομαλή λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάνελ (π.χ. από φύλλα δέντρων που έχουν πέσει πάνω τους), ενώ καλό είναι να καθαρίζονται ανά δύο με τρεις μήνες για να αποδίδουν καλύτερα.
Θα πρέπει να αναφερθεί, τέλος, πως περί τα τέλη Σεπτέμβρη όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να μειώνονται και να περιορίζεται ο χρόνος παρουσίας της οικογένειας στον κήπο και το μπαλκόνι, είναι σκόπιμο να αποσύρονται τα ηλιακά φωτιστικά, να καθαρίζονται και να φυλάσσονται μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τυχόν φθορές από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και η άσκοπη χρήση τους έστω κι αν δεν καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει