Προειδοποίηση Ρουμπινί: Σε νέο σοκ ύφεσης η ανθρωπότητα το 2020 – «Θα είναι μια τρομακτική εποχή»

O εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν την υφήλιο σε ύφεση την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον «Dr. Doom», Νουριέλ Ρουμπινί.

«Είναι μια τρομακτική εποχή για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε ο κ. Ρουμπινί σε δηλώσεις του στο Bloomberg που επικαλείται το euro2day.gr, λέγοντας πως αναμένει ένα υφεσιακό σοκ την επόμενη χρονιά.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να απαντήσουν σε σοκ είναι περιορισμένη, καθώς τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

H αισιοδοξία πιθανότατα θα «καταρρεύσει όπως και σε οποιαδήποτε άλλη ύφεση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο κ. Ρουμπινί εκτιμά ότι μόλις καταρρεύσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά θα συμπαραταχθούν. «Είναι ένα διαζύγιο το οποίο θα το συγκρίνουν με αυτό ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση» τόνισε.

Επιπλέον, ένα σοκ στις τιμές του πετρελαίου εξαιτίας της έντασης με το Ιράν θα αυξήσει τον κίνδυνο για ένα στασιμοπληθωρισμό όπως εκείνον της δεκαετίας του 1970, προειδοποίησε ο κ. Ρουμπινί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει