Γαλαντόμες οι τράπεζες με τα χρέη Λιβάνη

Με… ευγένεια και γενναιοδωρία φέρεται πως διαχειρίζονται οι τράπεζες τα χρέη του εκδότη της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Νέα Σελίδα», Ηλία Λιβάνη.

Σύμφωνα με τη στήλη Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά», οι τράπεζες συναίνεσαν στη συμφωνία εξυγίανσης που έχει καταθέσει στο δικαστήριο ο Ηλίας Λιβάνης, γιος του Αντώνη Λιβάνη έμπιστου συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και ιδρυτή του εκδοτικού Οίκου «Λιβάνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η συμφωνία προβλέπει ότι έναντι συνόλου οφειλών 14,96 εκατ. ευρώ θα αγοράσουν τα ακίνητα της Λιβάνης και στη συνέχεια θα τα μισθώσουν με leasing (στην ουσία sale and lease back), ενώ θα διαγράψουν χρέος 3,36 εκατ. ευρώ.

Η Λιβάνης θα πάρει επίσης σε μετρητά περί το 1,9 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, πληρωμή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία και πληρωμή φόρων μεταβίβασης. Μετά τη σύνθετη αυτή συναλλαγή, η εταιρεία θα έχει δανεισμό 11,54 εκατ. ευρώ, που θα χωριστεί σε εξυπηρετούμενο και μη. Ο εξυπηρετούμενος θα είναι 2,62 εκατ. ευρώ, ενώ ο μη εξυπηρετούμενος 8,93 εκατ. ευρώ.

Για το μη εξυπηρετούμενο μέρος του δανείου θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση το 2033! Βεβαίως, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Λιβάνης έχει τζίρο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από 1,2 εκατ. ευρώ, που ήταν τα έσοδά της στο εξάμηνο του 2018, πάνω από τα μισά προήλθαν από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Η εταιρεία είναι ιδιοκτησίας μελών της οικογένειας Λιβάνη και για να λειτουργήσει προφανώς χρειάστηκε κεφάλαιο, με το ερώτημα γιατί οι τράπεζες δεν ζήτησαν από τα μέλη της οικογένειας να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την εισηγμένη.

Οπως κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται με τις συναλλαγές της Λιβάνης στην Κύπρο, όπου στο τέλος του 2016 οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς ήταν 775.000 ευρώ και είχε γίνει πρόβλεψη για το σύνολο της απαίτησης, αλλά μετά ως διά μαγείας έγιναν 645.000 ευρώ. Και βέβαια οι απαιτήσεις αυτές κρατάνε χρόνια και ουδείς ξέρει πώς δημιουργήθηκαν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να γίνεται μια «γαλαντόμα» εξυγίανση, όταν το μέλλον της Λιβάνης εξαρτάται από τη «Νέα Σελίδα», η οποία δεν διανύει πλέον και την καλύτερη πορεία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει