Ποια καθαρή έξοδος! – Αντί για δύο, τέσσερις φορές ο έλεγχος από τους δανειστές

Ο έλεγχος θα γίνεται από τους 4 δανειστές (δηλαδή και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και η Ελλάδα θα μπορεί από την άλλη πλευρά να καλύπτεται έναντι των αγορών από ένα μαξιλάρι διαθέσιμων το οποίο θα φτάνει στα περίπου 20 δισ. ευρώ και το οποίο θεωρητικά καλύπτει τις ανάγκες της έως και το τέλος του 2019 χωρίς καμία έξοδο στις αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τη θέση που έχουν οι Βρυξέλλες στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να μην το εξαντλήσει αλλά να επιχειρήσει στο μεσοδιάστημα να υλοποιήσει νέες απόπειρες δανεισμού από τις αγορές, ανάλογα και με τις συνθήκες.

Η ενισχυμένη αυτή εποπτεία προβλέπει έλεγχο ανά τρίμηνο αντί για εξάμηνο που ισχύει στα άλλα κράτη μέλη για τον οποίο θα ενημερώνεται το Eurogroup. Αν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, τότε μπορεί ακόμα και να αναστέλλεται η εφαρμογή μέρους των παρεμβάσεων στο χρέος, να ζητούνται διορθωτικά μέτρα, ενώ υπάρχει παράθυρο στο σχετικό Κανονισμό της ΕΕ ακόμα και για νέο πρόγραμμα.

Ουσιαστικά το πλαίσιο που διαμορφώνεται αποτελεί, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τόσο χρηματοδοτικά όσο και από πλευράς παρακολούθησης μία εναλλακτική πλευρά της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής για την οποία δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτημα η ελληνική κυβέρνηση και (υπό αυτό το πρίσμα) δεν συνιστά αυτή τη στιγμή επιλογή στον σχεδιασμό που γίνεται αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει