Η σύλληψη της γιαγιάς και η σημασία της

Το ότι μια γυναίκα στα 90 της χρόνια, βγαίνει στην λαϊκή να πουλήσει καλτσάκια είναι η απόλυτη χρεωκοπία εκείνων που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του λαού , που χρησιμοποίησαν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για ν’ αυξήσουν την εκλογική τους πελατεία και αφού έταξαν , χρησιμοποίησαν, εξαπάτησαν και δεν τιμωρήθηκαν, φτάσαμε να βλέπουμε τις γιαγιές και τους παππούδες να προσπαθούν να βιοπορίζονται λίγο πριν γιορτάσουν έναν αιώνα ζωής.

Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη 

Φυσικά δεν είναι η μόνη γυναίκα που δουλεύει στα 90 της . Έχουμε διασταυρωθεί όλοι και όλες με υπερήλικες που προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν μια σταγόνα αξιοπρέπεια . Έχουμε διασταυρωθεί …αλλά έχουμε γυρίσει τα μάτια αλλού , γιατί …γιατί δεν προλαβαίνουμε , γιατί θέλουμε ν’ αποφύγουμε ενοχές και ευθύνες , γιατί πολλοί αποκάμαμε από την διαχείριση της δικής μας ανελέητης καθημερινότητας , ή γιατί νιώθουμε ότι το έλλειμμα της κοινωνικής πρόνοιας , θα το καλύψουν εθελοντές .

Εθελοντές τρέχουν για τους εγκαταλελειμμένους ανθρώπους, εθελοντές για τα παρατημένα βρέφη στα μαιευτήρια, εθελοντές για τα κακοποιημένα ζώα, εθελοντές για την ιατρική περίθαλψη εκείνων που επιμένουν να ζουν σε χωριουδάκια της Ελλάδας .

Το ότι όμως η γυναίκα αυτή οδηγήθηκε με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα και της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα ενώ ταυτόχρονα ο αστυνομικός δυσανασχετούσε που τα δάχτυλα του ενός αιώνα δεν ανταποκρινόντουσαν στις πιέσεις του αντρικού νεανικού του χεριού , ξεπερνάει ρε φίλε κάθε διαστροφική προσέγγιση για “υπερβάλλοντα ζήλο άσκησης εξουσίας “ . Προφανώς όσοι συμμετείχαν στο βασανιστήριο της γριούλας , δεν έχουν σεβαστεί και αγαπήσει τις μανάδες τους, δεν άκουσαν παραμύθια από γιαγιάδες, δεν μεγάλωσαν σε σπίτια που μια αγαπημένη θεία , μια γιαγιά , μια μαμά έφτιαχνε πατάτες τηγανιτές και έκοβε ντομάτα για να γεμίσει τα πιάτα τους καλοκαιρινά μεσημέρια .

Πως κάνουν “άντρες πράματα “ σε μια γριούλα ρε γαμώτο αυτή την ελεεινή πράξη; Γιατί στο τμήμα η γιαγιά ; Γιατί στο περιπολικό; Γιατί αποτυπώματα;; Γιατί τόση επικίνδυνη ανοησία ;

Κοίτα ρε φίλε αν υπάρχουν κάποιοι με δράμι λογικής θα καταλάβουν ότι η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό από Τούρκικα μαχητικά είναι περίπου ίδιας θρασύτητας πράξη με την ταλαιπωρία της 90 χρονης . Και θα σου εξηγήσω τους λόγους. Αυτοί που παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι Τούρκοι. Έχουν θράσος , το κάνουν σχεδόν καθημερινά πάνω από τα νησιά μας και θεώρησαν πρέπον μετά και την τριμερή που έγινε στο Ισραήλ , να “βγάλουν την γλώσσα “ στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Τούρκοι , Τούρκοι μένουν δεν άλλαξαν και δεν αλλάζουν ποτέ. Οι Έλληνες αστυνομικοί όμως με την στάση τους στην γιαγιούλα πόσο παραβίασαν το δικαίωμα στην ζωή , στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη , στην προστασία του αδύναμου , στην ανθρωπιά ;

Καμιά φορά οι “άθλιοι “ του Βίκτωρος Ουγκό , ενός έργου που γράφτηκε τον 19 ο αιώνα και που ταυτίζει τις ιδιότητες του αστυνομικού με του εγκληματία, τον κατάδικο με τον ήρωα και τον άγιο ίσως είναι δραματικά επίκαιρο. Προς το παρόν εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βατερλό εννοιών όπως :δίκαιο, αγάπη, συμπόνοια , ανθρωπιά , χρέος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει