Στην πίστα αδελφές μου στην πίστα!

Κάποτε ήταν το ζεϊμπέκικο του Απόστολου Γκλέτσου που …”έσκιζε ραφές” . Και όχι μόνο “ραφές” ! Τα μωσαϊκά σπάσανε όταν βλέπαμε τον Αποστόλη να χορεύει το “γερακίνας γιος “ με τον Γιώργο Μαργαρίτη στην ερμηνεία , σ’ ένα αφιέρωμα που έκανε στον στιχουργό Κώστα Βίρβο, ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη 

Μεταξύ μας αγάπες το ζεϊμπέκικο εγώ το έχω σαν εντελώς αντρικό χορό. Άσχετα αν το έχουν υποστηρίξει καλά και γυναίκες, όπως η Λιάνα Κανέλλη και η Ζήνα Κουτσελίνη, ο συγκεκριμένος χορός είναι σαν ο άντρας να προκαλεί τον θάνατο σε μονομαχία και επειδή παραμένω κλασσική στα γούστα , την μονομαχία την έχω για αρσενικό με αρσενικό.

Έγραψα για τον θάνατο και ουπς …θυμάμαι ακαριαία το ζεϊμπέκικο του Θανάτου που χόρεψε ο Νίκος Κούρκουλος , στην ταινία “Γυμνοί στο δρόμο” με την αξέχαστη Ζωή Λάσκαρη και τον Σειληνό. Ωραίοι χοροί , ωραίοι άντρες !

 

Τις τελευταίες ώρες και μέρες , με όσα λέγονται και απαγγέλλονται στην Βουλή, νομίζω ότι εξωθούνται οι πρωταγωνιστές στο να εκφραστούν χορεύοντας εκτός Κοινοβουλίου. Κρίμα βέβαια γιατί έτσι όπως έγινε η σάλα αυτή , που λίγο μένει ν’ αρχίσει να διατίθεται για χοροεσπερίδες , βαφτίσεις και γάμους , θα μπορούσαν άνετα να σηκώνονται και να ρίχνουν μια γυροβολιά πριν τον λόγο και αφού ολοκληρώσουν.

 

Ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης κρατήθηκαν για λίγο και μετά ξέσπασαν . Ο καθένας στον άνθρωπό του. Αυτό που με λυπεί βαθιά είναι γιατί δεν χόρεψαν ο ένας , αντίκρυ στον άλλον να έχουμε και την χαρά της βαθμολογίας. Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, πιο ντροπαλός, πιο συνεσταλμένος , δεν χύθηκε στην πίστα απ’ ευθείας . Ήθελε το σαπορτάρισμα του πολυαγαπημένου του Σταμάτη Κραουνάκη, με νεύμα του οποίου ανέβηκε στην πίστα. Όταν ένας άνθρωπος έχει βαριά καψούρα, όταν έχει βαριά θλίψη και όταν έχει απέραντη χαρά , χορεύει. Όποιος έχει αισθανθεί ένα μικρό ποσοστό απ’ όλα αυτά που προανέφερα, αν είναι παλικάρι ας παραδεχθεί ότι μπροστά στα βαριά συναισθήματα , συνθλίβεται ο ρόλος. Εννοείται ότι το κράτησε το τσιγάρο ο Πολάκης , γιατί εκείνη την ώρα λειτούργησε ο άνθρωπος και όχι ο ρόλος …Αααααα …μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Ο Πολάκης μπορεί να έχει ενοχλήσει με φράσεις και δηλώσεις, αλλά το δικαίωμα στο ζεϊμπέκικο δεν θα το απεμπολήσει κανένας σε κανέναν. Ο χορός αυτός κουκλιά μου δεν μπορεί να χορευτεί μέσα σε SPA . Αυτό το κέφι του νταλκά, θέλει το αλκοόλ του , θέλει τον καπνό του, θέλει τον λυγμό του, θέλει να σβήνεις με ουίσκι τα τσιγάρα . Αν θες κυρία μου ζεϊμπέκικο light δεν θα νιώσεις ζεϊμπέκικο . Είναι πως να στο γράψω . Είναι σαν ο διάδοχος Παύλος , να ερμήνευε με πάθος το “ Άτιμη ζωή, μας πέταξες στου δρόμου την άκρη μας κυνήγησεεεεες.” Αν τον βλέπαμε να ερμηνεύει , όσο και αν το στήριζε φωνητικά, θα νιώθαμε ; ΟΧΙ κατηγορηματικά .

 

Και αποχαιρετώ τον Παύλο Πολάκη και υποδέχομαι τον Πάνο Καμμένο, στην πίστα ! Όταν άκουσα τον Τσίπρα στην Βουλή να του αφιερώνει Καβάφη και όταν είδα τον πρώην υπουργό Άμυνας ν’ ανταπαντάει με ποίημα του Στρατήγη “ Αν οι ζητιάνοι σαν κι’ εμέ δεν έχυναν το αίμα , οι καπετάνοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα “ .

Και ύστερα; Και ύστερα , ύστερα …μα δεν υπάρχει ύστερα …( Μαρινέλλα )

Το μετά συνέβη στον Πάριο , όπου ο Πάνος Καμμένος , χόρεψε Ζεϊμπέκικο το “ αν δεν είχα και σένα τι θα ήμουν στην γη ….”

Μεταξύ μας υπουργέ μου εσύ μετά τον λόγο σου στην Βουλή, ήθελες να δώσεις “πάσα “ για το ιστορικό τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου “ Για να σ’ εκδικηθώ …σου σκίζω τις φωτογραφίες , τα γράμματά σου καίω ….και σβήνω τ’ όνομά σου μαζί με το δικό μου …και βάφω τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσες “ !

 

Με αυτά που συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή του τόπου ( sic) η θα γεμίζουν οι πίστες “καμένους” , ή που θα ξαναρχίσουν το κάπνισμα όσοι το κόψανε ή που θα παίζει ο Skai αντί για το “στην υγεία μας “ , “ τα τραγούδια της Βουλής” που αυτή την εποχή, έχει δώσει αφορμές να εκδηλωθούν ταλέντα ! ( Είδατε όμως ότι για την κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου , κρατήθηκα σε αυτό το κείμενο )

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει