Ο μετ- άνθρωπος

Η Οντότητα του Μετ- ανθρώπου, έτσι ονοματίζω την οντότητα της παγκοσμιοποίησης, είναι ένα μόρφωμα εξυπηρετικό στο σύστημα μιας φασιστικής επιβολής που όλα δείχνουν ότι εγκαθίσταται.

Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη

« Κίτρινα γιλέκα» στην Γαλλία και ένας «Μικρόν» να προσφέρει σ’ ένα διάγγελμα που κράτησε λιγότερο από δεκάλεπτο, ένα φιλοδώρημα που εξευτελίζει ακόμη περισσότερο τους εξεγερμένους και που κάνει την ακροδεξιά να πανηγυρίζει. Τα «φιλοδωρήματα» είναι η ελεημοσύνη των ισχυρών απέναντι στους υποτελείς , ιδίως όταν τα «φιλοδωρήματα», ονοματίζονται επιδόματα ή μερίσματα, λειτουργούν ως παυσίπονο, σε μια εκτεταμένη λοίμωξη που αφορά και το πολιτικό σύστημα πια και τις οργανωμένες ομάδες. Τα «κίτρινα γιλέκα» λειτουργούν χωρίς αρχηγούς. Αποτέλεσμα της κατάργησης του ρόλου των συνδικάτων, όπου στις θυμωμένες μάζες που εξεγείρονται, συνυπάρχουν «δεξιοί», «κομμουνιστές», «ακροδεξιοί» και φανατικοί πιθανόν ισλαμιστές.

Δεν έχουν υποστεί όμως εκφυλισμό μόνο τα συνδικάτα. Εκφυλισμό έχει υποστεί ο άνθρωπος , ο οποίος για ν’ ανταποκριθεί στην παγκοσμιοποίηση όπου το εθνικό υποχωρεί στο διεθνές πρέπει να : Ξεχάσει τα έθιμα, τις παραδόσεις, την ιστορία, τους ήρωες, τις εθνικές εξεγέρσεις, τα δικαιώματα, την γλώσσα, την ιστορία των θρησκειών. Μετά το είδος εκείνο που τις τελευταίες δεκαετίες αποθεώνει το “life style”, γεννιέται Μετ- άνθρωπος, ένα είδος ατόμου που στον δικό μας μικρόκοσμο , αν είναι 18 – 30, μπερδεύει το «Πολυτεχνείο» με την «28Η Οκτωβρίου» , αντιδρά στην γνώση , υιοθετεί την χυδαιότητα στις πράξεις, στους τρόπους και στον λόγο σαν αυτονόμηση από τον συντηρητισμό των «παλιών».

Ο Μετ- άνθρωπος είναι εκείνος που χρησιμοποιεί 100 λέξεις για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής και που ηδονίζεται απόλυτα και αποκλειστικά το smart phone και τα Instagram stories. Ο Μετ- άνθρωπος περπατάει σκυφτός , ανεξάρτητα από ηλικία, γιατί το αντικείμενο του πόθου είναι το «κινητό» όχι ο δρόμος. Ο δρόμος είναι χώρος όπου άστεγοι, ακρωτηριασμένοι ζητιάνοι, προσωρινοί ζογκλέρ, υπέροχοι μουσικοί και πρόσφυγες, συνωστίζονται ανάμεσα σε κάποιους που «μεταφέρονται» αποκαμωμένοι στην διαχείριση της κάθε μέρας.

Ο Μετ- άνθρωπος δεν υποψιάζεται καν ποια η διαφορά ενός εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος από μια φασαρία μπαχαλάκηδων ή από μια τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Μετ – άνθρωπος είναι εξοικειωμένος με την βία γιατί ..γιατί απλά συνήθισε και να παρακολουθεί αποκεφαλισμούς ενώ ταυτόχρονα μπορεί ν’ απολαμβάνει ένα παγωτό με πικρή σοκολάτα.

Ο Μετ- άνθρωπος αποφεύγει τα συναισθήματα και όταν τα αισθάνεται αναζητάει τον ειδικό που θα του τα εξαλείψει.

Ο Μετ- άνθρωπος κοντολογίς είναι εκείνος που λατρεύει ν’ αποδωμεί τους «αναγνωρισμένους», όχι γιατί έχει επιχειρήματα, αλλά γιατί αυτή η κατάσταση τον προσδιορίζει σαν σημαντικό.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά που η παγκοσμιοποίηση επιθυμεί να παράγει «ανθρώπους» είναι αδύνατον να υπάρξει κριτική απέναντι στο ειδεχθές είτε αφορά πολιτική ομάδα, είτε πρόσωπα και αυτό ως κατάσταση είναι μια εξαιρετική προετοιμασία για την καθιέρωση του φασισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει