Κράτος..ακούει και στο «ricardo» και ένα τσιτάτο από τον Νίκο Μπελογιάννη

Θέλω να θυμίσω ότι στην ιστορία των ανθρώπων , η τοκογλυφία ξεκίνησε να υπάρχει, από την εποχή που κυκλοφόρησε το χρήμα. Να θυμίσω επίσης ότι για να γλυτώσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο Σόλωνας στην Αρχαία Αθήνα , νομοθέτησε την “Σεισάχθεια “ για ν’ απαλλαγούν από τα τοκογλυφικά χρέη , ενώ αργότερα στα Ρωμαϊκά χρόνια , άνθρωποι χάνανε την ελευθερία τους και γινόντουσαν Δουλοπάροικοι γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους τόκους .

Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη

Θέλω πάλι να θυμίσω ότι τις περιόδους της εξαθλίωσης, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν εξαιτίας τυραννικών καθεστώτων , το ρίχνουν στην παρανομία. Όταν υπάρχει παρακμή, φτηναίνουν τα ναρκωτικά, αυξάνεται η παράνομη πορνεία και ακμάζει το εμπόριο ανθρώπων και οργάνων.

Αυτά έτσι για να έχουμε μια “κοινή βάση “ ξεκινώντας και να καταλάβουμε όλοι ότι από εδώ και μετά θ’ αναφερθώ στην Ελλάδα του σήμερα ..

Μια από τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για για λαθρεμπόριο χρυσού. Δεκάδες οι συλλήψεις, πολλά, πάρα πολλά τα εκατομμύρια που κάνανε βόλτα σε μορφή τούβλου από αληθινό χρυσό, φωτογραφίες στο διαδίκτυο από τα συσκευαστήρια με όπλα, κοσμήματα, τάματα, εικόνες αγίων, ρολόγια και σερβίτσια με διαφορετική επένδυση , άλλη μέσα , άλλη έξω …γιατί όπως ξέραμε ο χρυσός μας “φέρνει όλους πιο κοντά” ..

Ένας από τους δεκάδες φερόμενους ύποπτους, ο «εμπλεκόμενος» κατά την αστυνομία αλλά με ουδεμία ανάμιξη και υποψία κατά τον κ. Κούγια, ο άνθρωπος που απευθυνόταν πάνω από οκτώ χρόνια τώρα από όλα τα κανάλια της χώρας , τα παράνομα κάποτε, τα νόμιμα προσφάτως, πανελλαδικά και τοπικά που μας πρότεινε “λύση “ στην κρίση .

Η λύση που πρότεινε ήταν αυτό που αναζητούσαν εκατομμύρια Έλληνες για να πληρώσουμε την κηδεία του παππού, τον γιατρό της γυναίκας, την αρρώστια του παιδιού, τον γάμο της αδελφής, τον τοκογλύφο που μας δάνεισε παλιά και τώρα απειλούσε .

Είμαι σίγουρη ότι, οι περισσότεροι που διαβάζετε τώρα, έχετε “βγάλει στο σφυρί” την μισή ζωή σας. Άλλους τους πόνεσε πολύ, άλλους λιγότερο και άλλους τους έκανε να πηδήξουν στο κενό.

Αυτή την “λύση “ που πρότεινε ο φερόμενος ως αρχηγός της μιας από τις δύο, σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδες λαθρέμπορων, δεν θα την αναζητούσαμε ποτέ αν δεν είχε προηγηθεί ο εφιάλτης της ανέχειας, της ανεργίας, της απληρωσιάς και της εξαθλίωσης .

Είδα όμως και άκουσα τον πρωθυπουργό της χώρας , ο οποίος ατυχέστατα, για μένα, έσπευσε από το βήμα της Βουλής να παρέμβει στην δικαστική εξουσία, και να θριαμβολογεί για την σύλληψη του Ριχάρδου που είχε “ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας” . Να θυμίσω ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει στην δικαστική, αλλά τέτοιες εποχές τέτοια λόγια …τρομάζω και δεν είναι η πρώτη φορά όμως.

Θα μπορούσα για να το “ελαφρύνω” λίγο να γράψω ότι για τον πρώτο λόγο αντικειμενικότατα που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα μπορούσε να κατηγορηθεί για έγκλημα ειδεχθές και κατ εξακολούθηση ήταν και είναι για τον τρόπο που διάλεγε και διαλέγει πουκάμισα, χρώμα μαλλιών, παπούτσια , σαγιονάρες, θρόνους, βελούδα, χάρτες , λαμπατέρ, τραπέζια, κάλτσες και πασουμάκια. ΄

Όμως, με αφορμή την δήλωση του πρωθυπουργού για τους “ξεζουμισμένους συμπολίτες μας “ να γράψω με την σειρά μου ότι για το φαινόμενο “Ρικάρντο”, ένας και μόνος είναι ο πατέρας και η μάνα του μαζί. Το κράτος με το παρακράτος και τις ανήθικες πολιτικές που υιοθέτησε σε βάρος ενός λαού .

Για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και για όσους κατηγορούνται μαζί του θα περιμένω να μάθω το αποτέλεσμα της δίκης.

Για την εξαθλίωση ενός λαού που έβγαζε και βγάζει δόντια για να τα δώσει σε όποιο ενεχυροδανειστήριο λειτουργεί με κρατική άδεια ( να το γράφουμε και αυτό ) ή όχι ,για να πάρει κρέας για το παιδί του ποιος θα δικαστεί και από ποιους …

Δεν ξέρω φίλε αν εσύ έχεις φίλο που πήγε αντικείμενα σε κοσμηματοπώλη ακόμη και της γειτονιάς να τα δώσει και να γλυτώσει για λίγο από τις εισπρακτικές ή για να πληρώσει έναν λογαριασμό ΔΕΗ . Εμένα όλοι οι περισσότεροι συνάδελφοι που δουλεύαμε παρέα κάποτε, έχουν κάψει σε τζάκια αντικείμενα για να ζεσταθούν , έχουν πουλήσει βέρες τους , έχουν δώσει τους βαφτιστικούς σταυρούς των παιδιών τους , έχουν πουλήσει τα καντήλια μαζί με το εικονοστάσι για να μπούνε στο μετρό … Μάρτυρας και εσύ και η θεία σου αλλά και ο γονιός σου για τι ξεπουλήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια για να μπορούμε ν’ αντέξουμε τα όσα δεν είχαμε φανταστεί. Έλεγε κάποτε η γιαγιά μου . “ Θεέ μου μην με κάνεις ν’ αντέξω όσα μπορώ “ Μεγάλη αλήθεια που δεν θα ήθελα επί της ουσίας να την έχω επιβεβαιώσει ποτέ.

Όταν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θέλουν το χρέος της χώρας να το διαχειριστούμε οι συνταξιούχοι , οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες , για να συνεχίσουν οι στρατηγικοί επενδυτές της χώρας να μην πληρώνουν για τα τεράστια έργα που διαχειρίζονται ΕΝΦΙΑ , τότε είστε όλοι σας από τον πρώτο σε ψήφο βουλευτή , μέχρι τον τελευταίο επιλαχόντα που μπήκε, συνυπεύθυνοι για την γιγάντωση του φαινόμενου “ρικάρντο” που σημαίνει … στην καθαρεύουσα , ο τοκογλύφος της διπλανής πόρτας.

Να ξαναθυμηθώ το περίφημο “ κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” που υποστήριζε ο Αλέξης της καρδιάς μας, Τι ήταν οι τραπεζίτες για τον πολιτικό που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός ενός λαού σε απόγνωση; Τοκογλύφοι. Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί; Κανένας. Άρα ;

Με το χέρι στην καρδιά ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Αλέξης θα μπορούσε να κάνει έστω και το ένα τρίτο απ’ όσα είχε υποσχεθεί. Όχι από έλλειψη επιθυμίας. Από απόλυτη αδυναμία χειρισμού σε μια κατάσταση που είχε όλες τις προδιαγραφές να ολοκληρωθεί υπέρ των “Μεγάλων Δυνάμεων “ και που είχαν με θρησκευτική προσήλωσή υπηρετήσει οι προγενέστεροι του πρωθυπουργοί.

Να θυμίσω επίσης ότι ο Μπελογιάννης στο βιβλίο “ στο μπόι των ονείρων μας , στο μπόι των ανθρώπων” , περιγράφει τους ληστρικούς όρους των δανείων με σκοπό την αποκόμιση κερδών από ντόπιους και ξένους τοκογλύφους και το πως οι πτωχεύσεις που έγιναν το 1827, του 1843, του 1893 και του 1932 , έγιναν αφορμή για να θησαυρίσει γι’ ακόμη μια φορά η πλουτοκρατία ..” Ο λαός υπόφερνε , είχε γονατίσει από τους φόρους ..και η τοκογλυφία ερχότανε να του δώσει την χαριστική βολή “ έγραφε ο Μπελογιάννης …και συνέχιζε …”Την εποχή εκείνη η χώρα εσπαράζετο υπο της φυγοδικίας και των συμμοριών τοκογλύφων , οίτινες εν συνεργασία προς τους ταμίας του κράτους και αυτούς ακόμα τους δικαστάς είχον δημιουργήσει αλληλεγγύη και κατέτρωγαν τας σάρκας του λαού “ …Κι έτσι τοκογλύφοι, κομματάρχες, ταμίες, δικαστές , Εθνοτράπεζα, κράτος και ληστές – τούτοι οι τελευταίοι πολύ λιγότερο από τους άλλους εκτελούσαν το ίδιο “Εθνοφελές “ έργο : Την ερήμωση της χώρας και τον αφανισμό του λαού. Και στο αντιλαϊκό τούτο όργιο έρχονται και οι ξένοι κεφαλαιούχοι να πάρουν μια από τις καλύτερες θέσεις ¨

Στον επίλογο του βιβλίου του ο Μπελογιάννης, γράφει :” Η πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 120 χρόνια , επηρεάστηκε σημαντικά από τις θελήσεις και τα συμφέροντα των ξένων κεφαλαιούχων και των χωρών τους. Και τα συμφέροντα αυτά ήταν αντίθετα με της χώρας μας. Παρόλαυτά , οι ελληνικές

κυβερνητικές κλίκες, όταν έφτασαν στον σταυροδρόμι που οδηγούσε ή στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, ή στην υποταγή στις επιθυμίες και στους εκβιασμούς των ξένων , προτίμησαν πάντοτε , σχεδόν χωρίς εξαίρεση , το δεύτερο δρόμο “

( Για όσους δεν ξέρουν ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε στις 30 Μάρτη του 1952 . Κυριακή ήταν , μια μέρα που ακόμη και οι Ναζί την κατοχή δεν έκαναν εκτελέσεις )

Μπορεί επίσης να σας αρέσει