Φοβερό! Γιατί αυτές οι γυναίκες θέλουν να πάνε μόνες τους φυλακή;

Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει τελευταία στην Ιαπωνία η οποία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό παγκοσμίως, με περίπου το 27% του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg μία στις πέντε γυναίκες στις ιαπωνικές φυλακές είναι άνω των 65 με τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει διαπράξει μικρά αδικήματα όπως μικροκλοπές. Ωστόσο δεν πρόκειται για αύξηση της εγκληματικότητας αλλά για μια πιο καταθλιπτική αιτία.

Από το 1980 ως το 2015 ο αριθμός των ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους στην Ιαπωνία έχει εξαπλασιαστεί φτάνοντας στα 6 εκατομμύρια. Το 2017 έρευνα ανακάλυψε ότι πάνω από το 50% των ηλικιωμένων που είχαν κατηγορηθεί για μικροκλοπές ζούσαν μόνοι τους και το 40% εξ αυτών δεν είχαν οικογένεια.

Αν και για δεκαετίες, η παράδοση έλεγε ότι οι οικογένειες και η κοινότητα έπρεπε να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, η τάση αυτή αλλάζει ενώ και οι πόροι λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο.

Ως αποτέλεσμα, πολλές ηλικιωμένες γυναίκες, νιώθοντας ολοένα και πιο απομονωμένες στρέφονται σε μικροεγκλήματα, με την ελπίδα ότι η φυλακή θα τους προσφέρει ένα καταφύγιο.

«Ο άνδρας μου έπαθε εγκεφαλικό πριν έξι χρόνια κι έκτοτε είναι στο κρεβάτι. Έχει επίσης άνοια και υποφέρει από παράνοια και ψευδαισθήσεις» εξηγεί μια 80χρονη που μπήκε στη φυλακή επειδή δεν άντεχε άλλο να τον φροντίζει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει