Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Δεύτερη νύχτα αγωνίας – Νέα μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες

Στα πέντε χιλιόμετρα το ενεργό μέτωπο

Η αναζωπύρωση προήλθε από κουκουνάρια του πευκοδάσους που πετάχτηκαν στο ελατόδασος που καίγεται αυτή τη στιγμή

Η φωτιά στην Εύβοια συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο και όσο πέφτει η νύχτα τα πράγματα θα γίνονται ακόμη περισσότερο δύσκολα. Η κατάσβεση γίνεται πλέον από το έδαφος και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατάνα στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Το ενεργό μέτωπο της φωτιάς φτάνει ακόμη και τα πέντε χιλιόμετρα.

Οι πυροσβέστες όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες. Στα θετικά καταγράφεται πως η φωτιά κινείται πλέον με μικρότερη ταχύτητα, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που παρουσίασαν οι άνεμοι το απόγευμα αλλά και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο.

Λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα, εξαιτίας μιας μεγάλης αναζωπύρωσης απέναντι από το χωριό Πλατάνα που δημιούργησε μέτωπο σε μια χαράδρα, νέος συναγερμός σήμανε στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, από συνομιλίες με πυροσβέστες, η αναζωπύρωση προήλθε από κουκουνάρια του πευκοδάσους που πετάχτηκαν στο ελατόδασος που καίγεται αυτή τη στιγμή.

Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούσαν ανήσυχοι την εξέλιξη του φαινόμενου καθώς αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες. Η αναζωπύρωση είναι κοντά σε ελατόδασος γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εκκένωσης της Πλατάνας.

Οι πυροσβέστες και κυρίως τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν την προσοχή τους σε δύο σημεία: Το ένα είναι προς το χωριό Σταυρός και το δεύτερο στα παλαιά λατομεία της ΛΑΡΚΟ.

Σήμερα, σύμμαχος των πυροσβεστών στο έδαφος και των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις νερού ήταν ο καιρός, καθώς στην περιοχή δεν επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι ενώ η πρόβλεψη των μετεωρολόγων ήταν ότι τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και θα στραφούν σε ανατολικοί από βοριάδες βοηθώντας στο να μην «τρέχει» η φωτιά, εκεί όπου σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια θετική πρόβλεψη, όσον αφορά, τον καιρό και ειδικά τους ανέμους υπάρχει και για τις επόμενες 3-4 ημέρες με τους ανέμους να μην προβλέπεται να είναι ισχυρότεροι από 3-4 μποφόρ.

Διαβάστε επίσης: Κρανίου τόπος το δάσος Natura που κάηκε! Δείτε φωτογραφίες από τη νεκρή γη (VIDEO)

Από νωρίς το πρωί, όταν τα εναέρια μέσα άρχισαν να πετούν ξανά, η μάχη δόθηκε σε δύσβατες περιοχές, με την ελπίδα ότι οι άνεμοι δεν θα δυναμώσουν τις επόμενες ώρες. Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημείακαι συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.
Από νωρίς το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα που έχουν μεταφερθεί ενώ παράλληλα βρίσκονται δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.

Το μόνο ενεργό μέτωπο είναι στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Εκεί, η φωτιά καίει ένα συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός από το οποίο απέχει περίπου στα 2 χιλ.

Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από χθες προληπτικά ωστόσο όμως υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν με συνέπεια το μέτωπο της φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική του πορεία. Παράλληλα οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κυρίως των αεροσκαφών καθώς είναι δύσβατη και απροσπέλαστη η περιοχή και δεν μπορούν να την πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις. Εκείνο που βοηθά σ’ αυτή τη φάση είναι ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή με αποτέλεσμα η δράση των πυροσβεστικών μέσων να είναι εμφανής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργά μέτωπα περιφερειακά της φωτιάς.

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, Θανάσης Καρακάτζας.

Έβγαζαν τα ζώα τους μέσα από τις φλόγες

Τη μάχη για τη φωτιά στην Εύβοια δεν έδωσαν μόνο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, αλλά και οι κάτοικοι. Μια μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους, αλλά και τα ζώα τους. Χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο και παρά το γεγονός ότι οι φλόγες ήταν πολύ κοντά τους έτρεξαν να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Νωρίτερα τεράστια ήταν η κινητοποίηση και η προσπάθεια των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων της πυροσβεστικής για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει κυκλώσει το χωριό Μακρυμάλλη στην Εύβοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει σε 3 διαφορετικά σημεία, σχεδόν όλα δύσβατα γύρω από το χωριό.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών απέδωσαν καρπούς, καθώς έσωσαν ζώα που είχαν εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο το οποίο απειλούνταν άμεσα από τη φωτιά.

Τέλος οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο χωριό και μέχρι νεοτέρας δεν το εγκαταλείπουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει