Τον χαβά του ο Ερντογάν: Δέσμευσε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Αγνοεί τις συστάσεις των Ευρωπαίων και του Ελληνα Πρωθυπουργού και προκαλεί

Στα παλαιότερα των υποδημάτων του, έγραψε ο Ταγίπ Ερντογάν τις συστάσεις των Βρυξελλών αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει η Αθήνα, και προχώρησε σε νέες εμπρηστικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχές οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Ειδικότερα, η Τουρκία με τη NAVTEX (εξαγγελία προς ναυτιλλομένους) η οποία αφορά επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου δεσμεύει περιοχές σε κυπριακά χωρικά ύδατα για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα και μόλις δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις οποίες κάλεσε την Τουρκία να μην σκεφτεί καν να διεξάγει γεώτρηση στο Καστελόριζο, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε τις προκλητικές δηλώσεις του αναφέροντας πως, ό,τι και να λέει ο έλληνας πρωθυπουργός, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις καθώς έχει δικαιώματα στην περιοχή.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Αλ.Τσίπρας, από την Κύπρο όπου βρίσκεται για τη κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, απάντησε στις δηλώσεις Ερντογάν τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «δεν μιλάει μόνος του, αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της ΕΕ και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει