Κόλαφος κατά της κυβέρνησης σύμβουλος του ΟΗΕ: «Στη Μόρια υποσιτίζονται, είμαι σίγουρος ότι υπάρχει διαφθορά»

Επιβεβαιώνεται απόλυτα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού Crash για τη Μόρια

Η εφημερίδα Die Welt, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων,  δημοσιεύει συνέντευξη με τον Ζαν Τσίγκλερ, κοινωνιολόγο, ακτιβιστή και σύμβουλο του ΟΗΕ σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Eλβετός επέστρεψε πρόσφατα από την Ελλάδα όπου επισκέφθηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά.

Όπως τονίζει, «η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από την ΕΕ για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το γενικό πρόσταγμα έχει το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει αναθέσει σε εταιρίες κέτερινγκ την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών. Όμως το φαγητό είναι συχνά αηδιαστικό. Πολλές φορές το κρέας μυρίζει τόσο άσχημα που οι πρόσφυγες το πετούν, μιας και δεν μπορούν να το φάνε. Είμαι σίγουρος ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφθορά. Τα χρήματα περνούν στις τσέπες εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στη Μόρια κυριαρχεί οργανωμένος υποσιτισμός», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο Eλβετός ακτιβιστής αποκαλεί τους καταυλισμούς ντροπή για τη Ευρώπη και ζητά την κατάργησή τους. Δεν διστάζει μάλιστα να κάνει λόγο για στρατόπεδο συγκέντρωσης: 

«Η Μόρια είναι κόλαση. Οι συνθήκες μοιάζουν με εκείνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μου είπε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Καρολίν Βιλμέν, η οποία χρησιμοποιεί συνειδητά τον παραλληλισμό αυτό. Στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει άλλους εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα. Με εντολή των Βρυξελλών οι ελληνικές αρχές αδιαφορούν πλήρως για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν για τις συνθήκες στους καταυλισμού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φθάσουν εκεί. Όταν στην πατρίδα του σε βομβαρδίζουν καθημερινά και δεν ξέρεις αν η οικογένειά σου επιζήσει τότε αδιαφορείς για όλα τα υπόλοιπα».

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι, ο Ελβετός ακτιβιστής και σύμβουλος του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει απόλυτα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού Crash, πριν από μερικούς μήνες, το οποίο αναφερόταν, μεταξύ των άλλων, στις απευθείας αναθέσεις από το Υπ. Άμυνας της χώρας μας σε κέτερινγκ για τη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών και όχι μέσω διαγωνισμού – όπως όφειλε να κάνει – όπως επίσης και στην περίεργη στάση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, καθώς αγνοούσε παντελώς τα έγγραφα του πρώην Δντη της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καταργώντας ουσιαστικά ο κ. Βίτσας τον ίδιο τον νόμο!

Δείτε παρακάτω τη σχετική αναφορά του Crash:

«Στα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο προσφυγικό έρχεται να προστεθεί και η… περίεργη, έως ανεύθυνη στάση των αρμοδίων.

Συγκεκριμένα, ο καθήλην αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Δημήτρης Βίτσας, «καταργεί» ακόμη και τους νόμους, αψηφώντας ακόμη και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες…

Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφα που διαθέτει το Crash, ο πρώην Δντης της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο οποίος απομακρύνθηκε σε μια μέρα από το υπουργείο – γιατί άραγε;…- σε σχετικό έγγραφό του, με θέμα: «Ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας», ζητά μεταξύ άλλων την άμεση αποσυμφόρηση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων, κυρίως ενόψει του χειμώνα για την εξασφάλιση αξιοπρεπών υλικών συνθηκών υποδοχής.

Επίσης, ζητά να απαγορευτεί η είσοδος εντός των Δομών εφόσον αυτές είναι ήδη υπεράριθμες, όπως δηλαδή ζητά όλα αυτά που επιβάλλονται από τον νόμο.

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής πρέπει να είναι συγκεκριμένος, για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα σε αυτά.

Στο έγγραφο λοιπόν του πρώην Δντη της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, απαντά ο ίδιος ο κ. Βίτσας, ο οποίος ζητά… να μην ισχύσει τίποτα από αυτά που αναφέρει ο υφιστάμενός του καταργώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον νόμο!

Απευθείας αναθέσεις εις βάρος του ελληνικού λαού

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, είναι οι συμβάσεις   που γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμό, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών σίτισης στους πρόσφυγες και μετανάστες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών.

Τα ποσά που διατίθενται, λόγω του ότι δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα επιλεγούν για την πληρωμή τους από αυτήν και θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το  μάρμαρο θα το πληρώσει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος…

Δείτε παρακάτω σχετικά έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας:

apeutheias analipseis moria

apeutheias analipseis

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει