Τους προστατεύουμε και από πάνω! Οι πρώτες πτήσεις ελληνικών μαχητικών στα Σκόπια

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι οι πρώτες πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από την Βόρεια Μακεδονία.

Την πρώτη πτήση πραγματοποίησε ένα F16 από την 347 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης Λάρισας, με στόχο να ελεγχθεί η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών πάνω από την Βόρεια Μακεδονία.

Τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν δύο δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από τα εδάφη του γειτονικού κράτους, στο πλαίσιο των προετοιμασιών ώστε η χώρα μας να αναλάβει την φύλαξη του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.

Το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ ανέφερε ότι πρόκειται για δύο πτήσεις από τις 7:30 έως τις 9:30 (8.30 και 10.30 ώρα Ελλάδας), που αποτελούν τα προκαταρκτικά για τις ανάγκες της αποστολής του ΝΑΤΟ «Air Policing».

Στο πλαίσιο του NATO συμμαχικές χώρες αναλαμβάνουν αποστολές εναέριων περιπολιών στους αιθέρες χωρών που δεν διαθέτουν Αεροπορία. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια στις αρχές Απριλίου.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει παράσχει ανάλογες υπηρεσίες αεράμυνας στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, σε συνεργασία με τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις. Η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος του NATO έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το NATO, οι εναέριες περιπολίες είναι μακροχρόνιες αποστολές και μία από τις κύριες εκφάνσεις της συλλογικής άμυνας. Με βάση τους σημερινούς κανόνες, κάθε κράτος-μέλος που διαθέτει Πολεμική Αεροπορία οφείλει να έχει ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον δύο μαχητικά σε πλήρη ετοιμότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει