Φλέγεται η Μεσόγειος- Κλείδωσε η Εxxon στην Κύπρο – Με δικό του γεωτρύπανο απαντά ο Ερντογάν

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil είναι πλήρως έτοιμη για να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο σημαντικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου 2018 και θα διαρκέσουν περί τους τέσσερις με πέντε μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Λευκωσίας, η αμερικανική εταιρεία θα κάνει τις έρευνές της με ένα από τα πλέον σύγχρονα γεωτρύπανα για μεγάλα θαλάσσια βάθη, το οποίο φέρει βρετανική σημαία και ανήκει σε ομοεθνή (βρετανική) εταιρεία με έδρα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν από το γεγονός ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι και η εξειδίκευση για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Η ExxonMobil έχει συνεργαστεί σε διάφορες περιπτώσεις με επιτυχία με την εν λόγω εταιρεία που διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτρύπανων. Επίσης η εταιρεία MedServ π[ου έχει έδρα τη Μάλτα και αποτελεί κοινοπραξία επιχειρηματιών από τη Μάλτα και την Κύπρο ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου για παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στη ξηρά και για την υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ίδια εταιρεία έχει συνεργαστεί στην Κύπρο και με την ENI.

Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων για τις κύριες υπεργολαβίες, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum προχωρά στο τελικό στάδιο, που είναι οι αιτήσεις και η έκδοση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειών για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.

Η ExxonMobil ενδέχεται να πάρει άδεια για τρεις γεωτρήσεις παρά το γεγονός πως είναι προγραμματισμένες μόνο δύο, μια στον στόχο “Δελφίνι” και μια είτε στον στόχο “Ανθεία” είτε στον στόχο “Γλάυκος”.

Τόσο η αμερικανική ΕxxonMobil όσο και η γαλλική ΤΟΤΑΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν κανονικά με τους σχεδιασμούς τους και είναι εκτίμησή τους ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση έναντί τους από την Τουρκία.

Αυτό, όμως, κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, ιδιαίτερα όταν συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν το καθεστώς Ερντογάν να καλοβλέπει τα θαλασσοτεμάχια 3 και 6.

Η πλατφόρμα Πορθητής (πρώην Deepsea Metroll II) αναμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στην περιοχή

Η τουρκική πλατφόρμα προετοιμάζεται για εξόρμηση ενώ σε τεχνικό επίπεδο αξιολογούνται τα δεδομένα που υπάρχουν.

Σημειώνεται συναφώς ότι κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ Κύπρου και Μερσίνας. Συνεπώς, οι έρευνες φαίνεται σε αυτή τη φάση να ολοκληρώθηκαν.

Στη Λευκωσία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές κινήσεις, που έχουν πολλαπλούς στόχους:

Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εάν η Τουρκία χάσει το παιχνίδι με τα ενεργειακά, χάνει το τρένο της αναβάθμισής της στην περιοχή. Γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει τακτικές αποτροπής και κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.

Σε αυτό το παιχνίδι η Άγκυρα αξιοποιεί και το ψευδοκράτος, επικαλείται τα «δικαιώματά του» για να διασφαλίσει τα δικά της και μόνο συμφέροντα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει