Η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία για τις κυρώσεις της ΕΕ

Τη στήριξή τους στην Τουρκία για τις κυρώσεις της ΕΕ αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασαν μια σειρά Ρώσοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

«Οι μονομερείς κυρώσεις αντιτίθενται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στις διεργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκτός αυτού, συνήθως οι κυρώσεις δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους», δήλωσε ο Ρώσου ΑΝΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία δεν στήριξε ποτέ τη δράση της Τουρκίας με την έξοδο των καραβιών της και τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό το ξεκαθάρισε ότι αποτελεί κίνηση «καταπάτησης της ακεραιότητας» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κυρώσεις που επιβάλει μονομερώς ένα κράτος ή ομάδα κρατών προς την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων. Αντίθετα, εξηγεί ο Γκρουσκό, τέτοιες μέθοδοι οδηγούν κατά κανόνα, σε ριζοσπαστικοποίηση των αντιθέσεων.

«Η πίεση που ασκείται προς την τουρκική πλευρά από ΗΠΑ και Ε.Ε. κορυφώθηκε μετά την έναρξη της παράδοσης των S-400», πιστοποιεί και ο Σεργκέι Ζελεζνιάκ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση των Βρυξελλών φαντάζει ως «πολιτική παραγγελιά» από την Ουάσιγκτον.

Αλλά και ο Ρώσος γερουσιαστής, Ολέγκ Μορόζοφ, αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τις μονομερείς κυρώσεις, αλλά κάνει τη σημαντική διευκρίνηση ότι «πάντα εκφράζαμε και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας…», όσον αφορά τις γεωτρήσεις.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει