Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Τουρκία: «Ακυρώστε τους S-400 στις επόμενες 15 ημέρες αλλιώς… »

Χ.Ακάρ: «Προετοιμαζόμαστε για...»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν στην Τουρκία διορία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου προκειμένου να αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, αλλιώς ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, ανέφεραν τα ΜΜΕ.

Εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και δεν αγοράσει το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, θα αντιμετωπίσει αρνητικές συνέπειες, ανέφερε το NBC News την Τρίτη, επικαλούμενο πολλές πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, την απώλεια των 100 αεροσκαφών F-35 που είχε προγραμματιστεί να εξοπλίσουν την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία — συνέπειες οι οποίες ενδεχομένως να βλάψουν και τη σχέση της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή δανείου η οποία αφορούσε την παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία. Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επέκριναν την συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τις παραδόσεις των συστημάτων S-400, αναφέροντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την ασυμβατότητα των ρωσικών συστημάτων με τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν την Τουρκία με κυρώσεις για την προγραμματισμένη απόκτηση των S-400 και επανειλημμένα δήλωσαν ότι ενδέχεται να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης του αεροσκάφους F-35 στην Άγκυρα.

Η Τουρκία είναι ένα από τα επτά κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα F-35.

Ακάρ για S-400: Προετοιμαζόμαστε για πιθανές κυρώσεις από ΗΠΑ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι βλέπει βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι αν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο ο ρόλος της Άγκυρας στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο μιλώντας χθες Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει