Εκλογές στα Σκόπια: Νικητής η αποχή – ρεκόρ – Προς νέα πολιτική κρίση;

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σήμερα στα  Σκόπια, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική και το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,3%, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 40,7%.

Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει μόλις το 13%.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την εκλογή του νέου Προέδρου της χώρας που θα διαδεχθεί τον Γιόργκι Ιβάνοφ, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα. Στον δεύτερο γύρο της 5ης Μαΐου αναμένεται να περάσουν ο προτεινόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πεντάροσκι και η υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, επίσης πανεπιστημιακός, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας), και έκλεισαν στις 19:00 ακριβώς τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) σε 3.480 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το σύνολο του εκλογικού σώματος ανέρχεται στο 1.808.131 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του υπουργείου Εσωτερικών η διαδικασία κύλησε χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ ενώ η συμμετοχή εκτιμάται περίπου στο 40%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής έως τις 18:30, μισή ώρα πριν τη λήξη της διαδικασίας είχε ψηφίσει το 39,17%.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η συμμετοχή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν στο 39,71%, ενώ αναμένονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Το ποσοστό αυτό, ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη χώρα. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο είχε ανέλθει στο 49%.

Κρίσιμο το ποσοστό συμμετοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β’ γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι Αλβανοί, που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί χρέη ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα νικητής από τον πρώτο γύρο θα χριστεί μόνο αυτός που έχει συλλέξει την πλειοψηφία από το σύνολο των ψήφων ή 904.066 ψήφους.

Σύμφωνα με το άρθρο 81 του Συντάγματος αν στον πρώτο γύρο κανείς δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στον οποίο θα πάρουν μέρος οι δύο που πήραν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος διεξάγεται εντός 14 ημερών. Εκεί ο υποψήφιος που θα συλλέξει το 40%, ή 723.253 ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ολόκληρη η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Τρεις υποψήφιοι

Τρεις ήταν οι υποψήφιοι στον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών: ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE και ο Μπλέρι Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA»).

Μια νέα πολιτική κρίση;
Με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία δεκαετία υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο οι εκλογικές λίστες αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των ψηφοφόρων. Οι σημερινοί ψηφοφόροι υπολογίζονται σε 1,8 εκατομ. κι έτσι η υπέρβαση του εκλογικού ορίου του 40% φαντάζει δύσκολη.

Επίσης το κλίμα είναι απαισιόδοξο δεδομένου ότι ενδέχεται πολλοί να μην ψηφίσουν λόγω απογοήτευσης ή απάθειας απέναντι στην πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Πέταρ Ασνόφσκι το VMRO-DPMNE ενδέχεται να επιχειρήσει πάντως μποϊκοτάζ στον β´ γύρο των προεδρικών εκλογών για να προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές ή για να χρησιμοποιήσει μια νέα πολιτική κρίση ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση. Εάν από τις εκλογές δεν αναδειχθεί τελικά πρόεδρος, το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι το πιο πιθανό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει