Νέα Υόρκη: Κίνηση να σταματήσει η συλλογή DNA από τις Αρχές 

Την απαγόρευση συλλογής DNA από το NYPD σε «τράπεζα δεδομένων» ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωσης Legal Aid Society.

Γράφει ο ανταποκριτής μας στις ΗΠΑ, Δημήτρης Φιλιππίδης

Ειδικότερα, με επιστολή τους στον Δημοτικό Σύμβουλο, Κόρεϊ Τζόνσον, τα μέλη της οργάνωσης εκφράζουν την άποψη ότι η διαδικασία έχει λάβει ρατσιστικά χαρακτηριστικά και πλήττει κυρίως τους έγχρωμους.

Ως παράδειγμα, αναφέρεται η υπόθεση της τζόγκερ Καρίνα Βετράνο, που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και στραγγαλίστηκε στην περιοχή του Κουήνς. Σύμφωνα με την επιστολή, οι 360 άνδρες από τους οποίους συνελέγη DNA είναι όλοι έγχρωμοι, με το δείγμα τους, παρότι, πλην του δράστη, δεν προέκυψε στοιχείο εναντίον τους, να αρχειοθετείται σε ειδική «τράπεζα δεδομένων» του Εργαστηρίου του NYPD.

Απαντώντας σε ερώτηση του HELLAS FM, εκπρόσωπος Τύπου του NYPD ανέφερε πως «υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που διέπουν την περισυλλογή DNA και το NYPD συμμορφώνεται προβλεπόμενα από το νόμο, που περιβάλλουν τη συλλογή δειγμάτων DNA».

Υπενθυμίζεται ότι ο συλληφθείς, Σανέλ Λούις, καταδικάστηκε πρωτόδικα, με την ακροαματική διαδικασία αρχικά να διακόπτεται και να επανεκκινεί, μετά από δυο μήνες, με διαφορετική δικαστική σύνθεση.

Επί του παρόντος, η Legal Aid Society έχει ζητήσει ακρόαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι Διοικητής του Εργαστηρίου του NYPD είναι ο ομογενής Ταξίαρχος, Εμμανουήλ Κατρανάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει