«Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει»… Σπαράζουν τα λόγια ιερέα της Νοτρ Νταμ (ΦΩΤΟ)

449
Theon

Η καρδιά του Φιλίπ Μαρσέ, ενός από τους πρώτους που μπήκαν στην Παναγία των Παρισίων, ράγισε μπροστά στην τεράστια καταστροφή στο εσωτερικό του εμβληματικού ναού.

Η περιγραφή του γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού συγκλονίζει: «Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού».

Ο Φιλίπ Μαρσέ χειροτονήθηκε ιερέας πριν από 31 χρόνια στην Παναγία των Παρισίων. Κι οι εικόνες που αντικρίζει τώρα και προκάλεσαν παγκόσμια θλίψη είναι αποκαρδιωτικές. «Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα», λέει. «Μπαίνοντας την νύκτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας…Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Παναγίας των Παρισίων». Και στη μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη»…

«Όλη τη νύκτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ». Ωστόσο, η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας στην Παναγία των Παρισίων: «Δεν είναι η Νοτρ Νταμ των καθολικών, είναι η Νοτρ Νταμ της Γαλλίας, η Νοτρ Νταμ του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

Η Παναγία των Παρισίων «σύμβολο της Γαλλίας, ο ομφαλός του Παρισιού»

H τρύπα που άνοιξε στην οροφή πάνω από το ιερό το βέλος που κατέρρευσε. Διακρίνονται σπίθες από το λιωμένο μολύβι που πέφτει.
H τρύπα που άνοιξε στην οροφή πάνω από το ιερό το βέλος που κατέρρευσε. Διακρίνονται σπίθες από το λιωμένο μολύβι που πέφτει 

Για τον γενικό βικάριο, «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού». «Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Νοτρ Νταμ, είναι ο ομφαλός του Παρισιού». «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση», λέει. «Οι πυροσβέστες είναι ήρωες».

Βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει…

Ένας περαστικός γονατιστός ψελλίζει δυο λόγια προσευχής μετά την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.
Δυο λόγια προσευχής μετά την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων 

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή…λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας.»

« Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει»…

Φωτογραφία από αέρος αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων.
Φωτογραφία από αέρος αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων 
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...