Τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές! Τι σηματοδοτεί το «δωράκι» του Τραμπ στο Ισραήλ με τα Υψίπεδα του Γκολάν

Υπάρχουν γεωπολιτικές τεκτονικές μετακινήσεις καθώς η Αμερική στηρίζει το Ισραήλ αφήνοντας «στην απέξω» την Τουρκία. Μέσω Twitter λοιπόν, όπως το συνηθίζει, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε έτοιμος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν. Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρέθηκε στο Ισραήλ για την ενεργειακή συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία μένει στο περιθώριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση-δώρο προς το Τελ Αβίβ την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου τα «χώνει» στους Τούρκους και ο γιος του είπε πως η Ιστανμπουλ κανονικά ονομάζεται Κωνσταντινούπολη για να πάρει την απάντηση από τον Ερντογάν πως η Πόλη είναι η «Ισλαμπόλ», δηλαδή πόλη του Ισλάμ! Η Τουρκία θέλει να παρουσιάζεται ως η κεφαλή του ισλαμικού κόσμου και απομακρύνεται από τις ΗΠΑ με την υπόθεση των S-400 και το παράξενο τρίγωνο που δημιουργείται μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν. Έτσι το Ισραήλ καθίσταται χωροφύλακας στην περιοχή της Μεσογείου και παίζει ανοικτά σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στη Φυσική η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών είναι γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς…

Τα Υψίπεδα του Γκολάν κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967, στον «πόλεμο των 6 ημερών». Πριν τον πόλεμο, τα υψίπεδα του Γκολάν ήταν στην κυριαρχία της Συρίας.

 

«Μετά από 52 χρόνια έφτασε η ώρα για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής!», έγραψε ο Τραμπ.

Πριν δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ»…

Απαντώντας άμεσα, επίσης μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποστήριξή του.

 

«Σε μία εποχή που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με θάρρος την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ», έγραψε ο κ. Νετανιάχου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει