Το αποτέλεσμα των εκλογών, η νίκη του Τσίπρα και το στρατόπεδο της ΝΔ

167

Η νέα Βουλή είναι οκτακομματική, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι για τέταρτη φορά νικητής εάν, στις εκλογικές νίκες του, συμπεριλάβουμε τις ευρωεκλογές και το δημοψήφισμα. Ο κόσμος του έδωσε άλλη μια ευκαιρία γιατί –κι αυτό είναι αλήθεια- θεωρείται ακόμα άφθαρτος και έχει πείσει πάρα πολλούς πως έκανε ό,τι μπορούσε πριν υποχρεωθεί να φέρει το τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, η αποχή από τις κάλπες ήταν ιδιαίτερα μεγάλη: Ένας στους δύο Έλληνες δεν πήγε να ψηφίσει. Ένα 43,5% ήταν πικραμένο, απογοητευμένο και αδιάφορο για όλα τα κόμματα είτε είχαν μεγάλες μαρκίζες είτε είχαν μικρές φωτεινές επιγραφές. Μαζί με τα ποσοστά εκείνων που έμειναν απέξω το ποσοστό 6,4% αγγίζει το 50% το σύνολο του πληθυσμού που δεν εκπροσωπείται στη βουλή.

Το θέμα των δημοκοπικών εταιρειών θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αφού όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να το αφήσουν να πέσει κάτω τόσο οι Συριζαίοι όσο και οι ΑΝΕΛ. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τους χαρακτήρισε πληρωμένους δολοφόνους και απατεώνες. Ο μόνος που ήξερε τι έλεγε ήταν ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέμενε ότι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος θα είναι στις 7 μονάδες και ότι δέχεται ο ίδιος μια επίθεση προκάτ από διάφορα μέρη. Ομολογώ ότι πριν από 8 ημέρες η κ. Καμμένου, μου έδωσε τηλεφωνικά με απίθανη προσέγγιση το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά μισή μονάδα μικρότερη από ό,τι βγήκε χθες. Η Έλενα είχε πληροφορίες από δημοσκόπηση που έκανε πρεσβεία των Αθηνών –με πήρε μεσημέρι στο τηλέφωνο- και ομολογώ ότι το επιτελείο του Καμμένου έπεσε απόλυτα μέσα.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα σπεύσει να ζητήσει βοήθεια από τρίτο κόμμα και να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Άλλωστε είναι 6 τα κόμματα του ευρωπαϊκού δρόμου και πέντε αυτά που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο στη Βουλή. Άρα έχοντας και μια συγκυβέρνηση με 155 βουλευτές μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση 4ετίας.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ
Στον αντίποδα, ο Βαγγέλης Μειμαράκης έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν άφησε τον χρόνο να τον φθείρει πολιτικά και που μόνο η εικόνα του συγκριτικά με το Βαγγέλη είχε πλεονέκτημα. Ειδικά αυτή η φωτογραφία –η μουντή φωτογραφία– όπου δεν φαινόταν το πρόσωπο αλλά κυριαρχούσε το μουστάκι που του έβαλαν οι επικοινωνιολόγοι του σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων, ήταν πραγματικά επικοινωνιακό εύρημα. Όπως και να έχει –ως μεταβατικός αρχηγός της ΝΔ- έδωσε μια αξιοπρεπή μάχη, προσπάθησε να συγκολλήσει ετερόκλητα κομμάτια της ΝΔ αλλά κακά τα ψέματα η κεντροδεξιά αναζητά πλέον έναν νέο άνθρωπο για να κάνει ένα μεγάλο ανασκούμπωμα.

Ο Τσίπρας παραλαμβάνει καμμένη γη
Η νίκη ανήκει ολοκληρωτικά στον ίδιο τον 40χρονο, ο οποίος έπεισε τον κόσμο ότι του ανήκει μια δεύτερη ευκαιρία, ότι έκανε ό,τι μπορούσε και ότι αυτός θα χειριστεί ηπιότερα το τρίτο μνημόνιο, διατηρώντας δημοκρατική ατμόσφαιρα και στοιχειώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ που τα λέμε όλος ο κόσμος περίμενε ότι η νίκη του θα έχει ένα εύρος από 3 έως 5 μονάδες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παραλαμβάνει πάλι τη χώρα σε τρομακτικά χάλια και με χαίνουσες πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Θα πρέπει χωρίς ρεβασινσμούς να επαναφέρει μια στοιχειώδη σταθερότητα στην οικονομία και την εμπιστοσύνη του κοινού, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την γενική διοίκηση της χώρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Σχόλια
Loading...