Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό με τα προβλήματα των ομογενών παρέδωσε ο Στ.Ταμβάκης

10. Νοεμβρίου, 2014 Επικαιρότητα ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

tamvakis

Τα ζητήματα που απασχολούν τα εκατομμύρια των ομογενών που ζούνε εκτός των ελληνικών τειχών, διασκορπισμένοι και στην απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη, αναφέρονται στο υπόμνημα που παρέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, λίγο πριν τη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τους εκπροσώπους της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, το απόγευμα του Σαββάτου στο Κάιρο.

Στο υπόμνημα, σύμφωνα με το pyramisnews.gr,  γίνεται αναφορά στα φορολογικά προβλήματα που απασχολούν τους Αποδήμους όλου του κόσμου, επισημαίνεται η ανάγκη της θεσμοθέτησης της ψήφου των ομογενών, ενώ τονίζεται η σημασία της επαναδραστηριοποίησης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Αναλυτικά, το υπόμνημα του πρώην Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη αναφέρει:

Αλεξάνδρεια, 7 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Ε. ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ

Φορολογικά

Με το νόμο 4110/2013 άλλαξαν οι κλίμακες φορολογίας των φορολογουμένων στην Ελλάδα, οι οποίες για τους μισθωτούς είναι από 22% μέχρι 42%. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν εκπτώσεις φόρου λόγω δαπανών διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, και ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας.

Από τις εκπτώσεις αυτές (παρ.11 – άρθρο 1 του Ν.4110/2013), εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι έχουν αποκτήσει εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα καλούνται να προσκομίσουν και σωρεία δικαιολογητικών για την φορολογική τους κατάσταση, στη χώρα που διαμένουν. Με αυτό τον τρόπο πλήττονται κυρίως οι συνταξιούχοι ομογενείς, που ζουν στην Αίγυπτο, λαμβάνουν την ελάχιστη σύνταξη του ΙΚΑ (360,00 €) και καλούνται να καταβάλουν φόρο το 22% αυτής ετησίως.

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία και με παρέμβασή σας, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να καταργηθεί η εξαίρεση των μονίμων κατοίκων εξωτερικού και να υπάρξει εξομοίωση με τους κατοίκους εσωτερικού για να επέλθει μια ισορροπία και να μπορούμε να ανταποκριθούμε, έστω και με μεγάλη δυσκολία, στις υποχρεώσεις έναντι του ελληνικού κράτους.

Ψήφος

Σταθερές και πάγιες θέσεις που αποτελούν ομόφωνη απόφαση της βάσης του οργανωμένου και μη, απανταχού ελληνισμού είναι: η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής των μονίμων κατοίκων εξωτερικού με επιστολική ψήφο και κάλπη και η εκπροσώπηση της ομογένειας στο ελληνικό κοινοβούλιο με τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.)

Τον Δεκέμβριο του 2012, έληξε η θητεία των οργάνων του ΣΑΕ (Προεδρείο και Περιφερειακά Συντονιστικά Συμβούλια) και έκτοτε δεν λειτουργεί, αναμένοντας την τροποποίηση του νόμου, που ισχύει. Ως απερχόμενο Προεδρείο, καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την τροποποίηση του νόμου, συμμετείχαμε στην οργανωτική επιτροπή, που συγκρότησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώσαμε την επεξεργασία.

Το ΣΑΕ πρέπει να είναι εισηγητικό γνωμοδοτικό συμβουλευτικό και διεκδικητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία που παράλληλα υπερασπίζεται και προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, ζητήματα που έχουν σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής.

Πρέπει δηλαδή να μετεξελιχθεί σε ένα λειτουργικό, ανεξάρτητο οικονομικά και πολιτικά συντονιστικό και διεκδικητικό όργανο του απανταχού Ελληνισμού, προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα.. Μένουν ελάχιστα θέματα να συμφωνηθούν μεταξύ όλων των πλευρών (ΥΠΕΞ, Κομμάτων, Ομογένειας) ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Ο ΥΦΥΠΕΞ είχε προαναγγείλει ότι το Σεπτέμβριο 2014 θα κατέθετε το νομοσχέδιο. Αναμένουμε.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Στέφανος Π. Ταμβάκης
Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας
Πρόεδρος Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού 2007-2012