Αλέξανδρος Βέλιος

Το διπλό πρόσωπο της Δύσης

30. Οκτωβρίου, 2015 Άρθρα - Απόψεις ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

Ο  γάλλος κοινωνιολόγος Μωρίς Ντυβερζέ, κάπως ξεχασμένος σήμερα, είχε εδώ και δεκαετίες αναλύσει με χειρουργική ακρίβεια το διπλό πρόσωπο της Δύσης. Ο δυτικός πολιτισμός είναι πράγματι ένας πραγματικός Ιανός. Από τη μια οι αρχές του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, του φιλελευθερισμού και της ανεκτικότητας.   Από την άλλη, η δίψα του υλιστικού κέρδους, η αποικιοκρατική αρπακτικότητα, η στυγνή εκμετάλλευση των αλλότριων φυλών, ο υπεροπτικός σε βαθμό απανθρωπιάς ρατσισμός. Η σύγχρονη Δύση, γηραιά και νέα, εκφράζεται και εκδηλώνεται με αυτά τα χαρακτηριστικά του Ιανού (μια διπλοπροσωπία η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη χριστιανική θρησκεία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Ως Ιανός αντιμετωπίζει η Ευρώπη – αλλά και η Αμερική –το σημερινό προσφυγικό/μεταναστευτικό τσουνάμι.

Η Γερμανία, ειδικότερα, υπολόγιζε αρχικά ότι η εύρωστη οικονομία της έχει ανάγκη από νέο φτηνό, εργατικό δυναμικό. Ο σχεδιασμός της, όταν πρωτοξεκίνησε το προσφυγικό κύμα, ήταν να εντάξει σταδιακά στην παραγωγική οικονομία της περί τους 500.000 Σύρους κυρίως, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η μετατροπή του κύματος σε τσουνάμι υπερκέρασε τους αρχικούς σχεδιασμούς και εν πολλοίς πανικόβαλε  το Βερολίνο. Εξού και η εσπευσμένη επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα, η συνεργασία της οποίας είναι απαραίτητη για να αναχαιτιστεί στο μέτρο του δυνατού η ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή.   Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πιο εύθραυστες οικονομίες, αντιμετωπίζουν πολύ απλά την προσφυγική πίεση με αντανακλαστικά…Νταχάου.  Ονειρεύονται τείχη, συρματοπλέγματα, στρατόπεδα σταδιακής εξόντωσης  απροστάτευτων ανθρώπων. Ξέρει καλά και από αυτά η Ευρώπη.

Αλλά, η μεγάλη υποκρισία της Δύσης έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζει, αλλά αρνείται να χτυπήσει τη ρίζα του προσφυγικού προβλήματος: Το ισλαμικό κράτος του ISIS . Αν η Αμερική και η Ευρώπη επέλεγαν να εξολοθρεύσουν το τζιχαντικό αυτό καρκίνωμα που σήμερα ελέγχει τη μισή σχεδόν Συρία, θα μπορούσαν να το εκμηδενίσουν με τη δύναμη του πυρός που διαθέτουν και να αφαιρέσουν έτσι τη ρίζα της προσφυγικής κρίσης. Αντ’αυτού, σε συγχορδία Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αντέδρασαν έντονα όταν η Ρωσία ξεκίνησε βομβαρδισμούς στην καρδιά του ISIS. Γιατί; Διότι, όπως μια δράκα πετρελαϊκών συμφερόντων υπαγόρευσε την εισβολή Μπους στο Ιράκ, έτσι και τώρα αντίστοιχες κλίκες ανεξέλεγκτων οικονομικών μεγασυμφερόντων θέλουν να παίξουν γεωοικονομικά παιχνίδια στη Συρία, ποντάροντας επίμονα στην πτώση του καθεστώτος  Άσαντ, που τους ενοχλεί όπως τους ενοχλούσε Σαντάμ Χουσείν. Γι’ αυτό εξακολουθούν να ανέχονται και στην πράξη να συντηρούν το καρκίνωμα του ISIS.   Η Ελλάδα και όχι μόνο πληρώνει μία Δύση που παραμένει αμετανόητος Ιανός.