Τι Είναι η Μάχη του Αρμαγεδδώνα – Aπου προέρχεται η λέξη

12. Οκτωβρίου, 2017 Πολιτισμός ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

b9ea6f9c333a7659f0b054c3bfeed564

Η μάχη του Αρμαγεδδώνα είναι ο τελικός πόλεμος μεταξύ των ανθρώπινων κυβερνήσεων και του Θεού. Οι κυβερνήσεις καθώς και οι υποστηρικτές τους εναντιώνονται και τώρα στον Θεό, επειδή αρνούνται να υποταχθούν στην κυριαρχία του. (Ψαλμός 2:2)

Η μάχη του Αρμαγεδδώνα θα σημάνει το τέλος της ανθρώπινης διακυβέρνησης.—Δανιήλ 2:44.

Η λέξη Αρμαγεδδών εμφανίζεται μόνο μία φορά στην Αγία Γραφή, στο εδάφιο Αποκάλυψη 16:16. Η Αποκάλυψη λέει προφητικά ότι οι «βασιλιάδες ολόκληρης της κατοικημένης γης» θα συγκεντρωθούν «στον τόπο που ονομάζεται στην εβραϊκή Αρ-Μαγεδών», για τον «πόλεμο της μεγάλης ημέρας του Θεού του Παντοδύναμου».—Αποκάλυψη 16:14.

Ποιοι θα πολεμήσουν στον Αρμαγεδδώνα; Ο Ιησούς Χριστός θα ηγηθεί ενός ουράνιου στρατεύματος το οποίο θα πολεμήσει με τους εχθρούς του Θεού και θα τους νικήσει. (Αποκάλυψη 19:11-16, 19-21) Εχθροί του Θεού είναι οι άνθρωποι που περιφρονούν τον Θεό και εναντιώνονται στην εξουσία του.—Ιεζεκιήλ 39:7.

Εννοεί όντως η Αγία Γραφή ότι ο Αρμαγεδδών θα διεξαχθεί στη Μέση Ανατολή; Όχι. Η μάχη του Αρμαγεδδώνα θα διεξαχθεί σε ολόκληρη τη γη, όχι μόνο σε μία περιοχή.—Ιερεμίας 25:32-34· Ιεζεκιήλ 39:17-20.

Η λέξη Αρμαγεδδών (στην εβραϊκή Χαρ Μεγκιντόν) σημαίνει «Όρος της Μεγιδδώ». Η Μεγιδδώ ήταν μια πόλη που βρισκόταν στην επικράτεια του αρχαίου Ισραήλ. Σύμφωνα με την ιστορία, στην περιοχή της Μεγιδδώ διεξάχθηκαν πολλές αποφασιστικές μάχες, μερικές από τις οποίες έχουν καταγραφεί στην Αγία Γραφή. (Κριτές 5:19, 20· 2 Βασιλέων 9:27· 23:29) Παρ’ όλα αυτά, η λέξη Αρμαγεδδών δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται κυριολεκτικά στην περιοχή της αρχαίας Μεγιδδώ, διότι δεν υπάρχει κανένα όρος εκεί, η δε γειτονική Κοιλάδα της Ιεζραέλ δεν χωράει όλους όσους θα πολεμήσουν εναντίον του Θεού. Συνεπώς, η λέξη Αρμαγεδδών αναφέρεται σε μια παγκόσμια κατάσταση, όπου τα έθνη εναντιώνονται σύσσωμα στην κυριαρχία του Θεού με μια επίθεση που θα σημάνει το τέλος τους.

Πώς θα είναι οι συνθήκες στη διάρκεια της μάχης του Αρμαγεδδώνα; Αν και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσει ο Θεός τη δύναμή του, ασφαλώς θα έχει στη διάθεσή του «όπλα» που είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν—χαλάζι, σεισμούς, κατακλυσμιαίες νεροποντές, φωτιά και θειάφι, αστραπές και αρρώστιες. (Ιώβ 38:22, 23· Ιεζεκιήλ 38:19, 22· Αββακούμ 3:10, 11· Ζαχαρίας 14:12) Οι εχθροί του Θεού θα βρεθούν σε κατάσταση σύγχυσης και κάποιοι από αυτούς θα αλληλοσκοτωθούν. Όλοι, όμως, θα συνειδητοποιήσουν τελικά ότι ο Θεός είναι αυτός που πολεμάει εναντίον τους.—Ιεζεκιήλ 38:21, 23· Ζαχαρίας 14:13.

Θα σημάνει ο Αρμαγεδδών το τέλος του κόσμου; Στον Αρμαγεδδώνα δεν θα καταστραφεί ο πλανήτης μας, επειδή η γη δεν θα πάψει ποτέ να είναι η κατοικία της ανθρωπότητας. (Ψαλμός 37:29· 96:10· Εκκλησιαστής 1:4) Επίσης, δεν θα αφανιστεί το ανθρώπινο γένος. Αντιθέτως θα σωθεί, επειδή ένα «μεγάλο πλήθος» υπηρετών του Θεού θα επιζήσει.—Αποκάλυψη 7:9, 14· Ψαλμός 37:34.

Η λέξη «κόσμος» στην Αγία Γραφή μερικές φορές αναφέρεται στην ασεβή ανθρώπινη κοινωνία, η οποία εναντιώνεται στον Θεό. (1 Ιωάννη 2:15-17) Αυτός ο κόσμος θα καταστραφεί στον Αρμαγεδδώνα.

Πότε θα γίνει ο Αρμαγεδδών; Ο Ιησούς, μιλώντας για τη «μεγάλη θλίψη» η οποία θα κορυφωθεί με τη μάχη του Αρμαγεδδώνα, είπε τα εξής: «Σχετικά με εκείνη την ημέρα και την ώρα κανείς δεν γνωρίζει, ούτε οι άγγελοι των ουρανών ούτε ο Γιος, παρά μόνο ο Πατέρας». (Ματθαίος 24:21, 36) Αυτό, όμως, που αποκαλύπτει η Αγία Γραφή είναι ότι ο Αρμαγεδδών θα λάβει χώρα στη διάρκεια της αόρατης παρουσίας του Ιησού, η οποία άρχισε το 1914.—Ματθαίος 24:37-39.

 

Η λέξη «Αρμαγεδδών» προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη Har – Magedone, που σημαίνει «βουνό Meggido» που έχει γίνει συνώνυμο με την μελλοντική μάχη στην οποία ο Θεός θα επέμβει και θα καταστρέψει τις στρατιές του Αντίχριστου, όπως προβλέπεται στη βιβλική προφητεία (Αποκάλυψη 16:16, 20:1-3, 7-10). Θα υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων που θα εμπλακούν στη μάχη του Αρμαγεδδών, καθώς όλα τα έθνη θα συγκεντρωθούν για να πολεμήσουν τον Χριστό.

Η ακριβής τοποθεσία της κοιλάδας του Αρμαγεδδών δεν είναι σαφής διότι δεν υπάρχει βουνό που ονομάζεται Meggido. Ωστόσο, δεδομένου ότι «Har» μπορεί επίσης να σημαίνει λόφος, η πιο πιθανή τοποθεσία είναι οι λόφοι που βρίσκονται γύρω από την πεδιάδα του Meggido, περίπου εξήντα μίλια βόρεια της Ιερουσαλήμ. Περισσότερες από διακόσιες μάχες έχουν δοθεί σ’ αυτή την περιοχή. Η πεδιάδα του Meggido και του κοντινού κάμπου της Esdraelon θα είναι το κομβικό σημείο της μάχης του Αρμαγεδδών, η οποία θα μαίνεται σε όλο το μήκος του Ισραήλ μέχρι τη Εδομίτικη πόλη του Bozrah στο νότιο άκρο (Ησαΐας 63:1). Η κοιλάδα του Αρμαγεδδών ήταν γνωστή για δύο μεγάλες νίκες στην ιστορία του Ισραήλ: 1) Η νίκη του Μπαράκ απέναντι στους Χαναναίους (Κριτές 4:15) και 2) η νίκη του Γεδεών απέναντι στους Μαδιανίτες (Κριτές 7). Ο Αρμαγεδδών ήταν επίσης η τοποθεσία δύο μεγάλων τραγωδιών: 1) Του θανάτου του Σαούλ και των γιων του ( Α΄ Σαμουήλ 31:8) και 2) ο θάνατος του βασιλιά Ιωσία (Β΄ Βασιλέων 23:29-30, Β΄ Χρονικών 35:22).

Εξαιτίας αυτής της ιστορίας, η κοιλάδα του Αρμαγεδδών έγινε ένα σύμβολο της τελικής αναμέτρησης μεταξύ του Θεού και των δυνάμεων του κακού. Η λέξη «Αρμαγεδδών» εμφανίζεται μόνο στην Αποκάλυψη 16:16, «Και τους συγκέντρωσε στον τόπο, που στα Εβραϊκά λέγεται Αρμαγεδδώνας.» Το εδάφιο αυτό μιλάει για τους βασιλιάδες που θα είναι πιστοί στον Αντίχριστο και θα συγκεντρωθούν για μια τελική επίθεση στο Ισραήλ. Στον Αρμαγεδδών «το ποτήρι από το κρασί τού θυμού τής οργής Tου» (Αποκάλυψη 16:19) θα δοθεί και ο Αντίχριστος και οι οπαδοί του θα εκθρονιστούν και θα ηττηθούν. Ο «Αρμαγεδδών» έγινε ένας γενικός όρος που αναφέρεται στο τέλος του κόσμου και όχι αποκλειστικά για την μάχη που θα γίνει στη κοιλάδα του Meggido.

Πηγή: gotquestions.org,jw.org