ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό

15. Νοεμβρίου, 2017 Επικαιρότητα ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

ilektroniko eisitirio

Λήγει την Τετάρτη (15/11) η παράταση ισχύος των χάρτινων καρτών Οκτωβρίου για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μετά από την ημερομηνία αυτή, οι επιβάτες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους, το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή τις  ηλεκτρονικές κάρτες.

Για τη προμήθεια του μεμονωμένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου ATH.ENA Ticket των 1,40 ευρώ, ο επιβάτης μπορεί να προσέλθει, είτε στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, είτε στα Αυτόματα Μηχανήματα, ακολουθώντας τις σχετικές ενδείξεις.

Ο ΟΑΣΑ προτρέπει το επιβατικό κοινό να μην πετά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και κάρτες, αλλά να τα επαναχρησιμοποιεί, καθώς είναι επαναφορτιζόμενα.

Αναλυτικά, για τα εισιτήρια ATH.ENA TICKET  - 10 συμβουλές

Οι κάτοχοι παλιών μηνιαίων καρτών του Οκτωβρίου μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να μετακινούνται ως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οπότε και θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Αν και η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών με κατάθεση φακέλου και αποστολή μέσω ταχυδρομείου συνεχίζεται, όσοι θα ήθελαν να αποκτήσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card θα εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα αν κάνουν την έκδοση κάρτας σε κάποιο εκδοτήριο αφού οι ουρές έχουν πλέον μειωθεί.
Τα εκδοτικά μηχανήματα των παλαιών χάρτινων εισιτηρίων θα λειτουργούν ως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οπότε και θα γίνεται αποκλειστικά έκδοση Ath.ena Ticket από τα νέα εκδοτικά μηχανήματα (εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση.) Τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα αναμένεται να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τις 15 Νοεμβρίου ώστε όσοι έχουν στην κατοχή τους παλιά εισιτήρια να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
  Όσοι δεν μετακινούνται με τις συγκοινωνίες καθημερινά και δεν χρειάζονται εισιτήριο τουλάχιστον 30 ημερών, μπορούν να αγοράσουν και ανώνυμες Ath.ena Card από όλα τα εκδοτήρια, χωρίς να επιδείξουν κανένα πιστοποιητικό. Τα κύρια μειονεκτήματα των ανώνυμων καρτών είναι πως δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση απώλειας και πως δεν είναι δυνατή η αγορά μειωμένων εισιτηρίων μέσω αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση των προσωποποιημένων Ath.ena Card θα συνεχιστεί και μετά τις 15 Νοεμβρίου, κάθε μέρα, για πάντα. Αν καθώς πλησιάζει η επόμενη Τετάρτη οι ουρές μεγαλώσουν, μπορείτε προμηθευτείτε ένα επαναφορτιζόμενο πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket από οποιοδήποτε αυτόματο μηχάνημα ή εκδοτήριο.
Οι επιβάτες του Προαστιακού μπορούν ήδη να εκδώσουν μηνιαίες κάρτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα εκδοτήρια του Προαστιακού, χωρίς να χρειάζεται ΑΜΚΑ ή κάποια αίτηση. Οι κάρτες αυτές, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ισχύουν για 30 μέρες από την έκδοσή τους και γίνονται δεκτές και στα μέσα του ΟΑΣΑ.
Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ένστολοι κ.λπ.) συνεχίζουν επ’ αόριστον να μετακινούνται δωρεάν στα μέσα του ΟΑΣΑ με τον ίδιο τρόπο που μετακινούνται μέχρι και σήμερα. Η διαδικασία έκδοσης καρτών αναμένεται να ανακοινωθεί μελλοντικά.
Ομοίως, οι κάτοχοι καρτών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά συνεχίζουν να μετακινούνται χρησιμοποιώντας τις κάρτες που ήδη έχουν. Αν υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης, θα ανακοινωθεί μελλοντικά από τον ΟΑΣΑ. Είναι μία από τις αρκετές εκκρεμότητες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όσοι είναι πιο συχνοί χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μπορούν ήδη να προμηθευτούν τη νέα ATH.ENA CARD.

Την προσωποποιημένη ATH.ENA CARD θα πρέπει να προμηθευτούν και όσοι είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου.

 1.  Τι είναι το ATH.ENA TICKET;

Το ATH.ENA TICKET είναι το νέο εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι κατασκευασμένο από χαρτί, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο εισιτήριο, αλλά περιλαμβάνει και μία ετικέτα RFID ώστε οι συναλλαγές (έκδοση-επικύρωση) να γίνονται ασύρματα.

Το ATH.ENA TICKET δεν είναι ένα εισιτήριο μίας χρήσης. Μπορεί να «επαναφορτιστεί» ξανά και ξανά με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου μέσω των εκδοτηρίων ή των αυτόματων μηχανημάτων και να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις μέχρις ότου να φθαρεί.

2.  Ποιοι τύποι εισιτηρίων είναι διαθέσιμοι;

Το ATH.ENA TICKET αυτή τη στιγμή μπορεί να φορτιστεί με εισιτήρια διάρκειας έως και 5 ημερών:

Τα μειωμένα εισιτήρια για ATH.ENA TICKET διατίθενται μόνο μέσω των εκδοτηρίων εισιτηρίων. Για φόρτιση από τα αυτόματα μηχανήματα χρειάζεστε προσωποποιημένη ATH.ENA CARD.

Τα εισιτήρια 90 λεπτών, 24 ωρών και 5 ημερών ισχύουν για μετακινήσεις με: Λεωφορεία (πλην γραμμών Αεροδρομίου), Τρόλεϊ, Μετρό (εκτός διαδρομών προς και από το Αεροδρόμιο), ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακό (μόνο στο αστικό τμήμα, δηλαδή εκτός Αεροδρομίου, σταθμών δυτικά της Μαγούλας και βόρεια του ΣΚΑ).

Το εισιτήριο 24 ωρών είναι το μόνο από τα παραπάνω που ισχύει και στη γραμμή Χ80.

Το εισιτήριο 90 λεπτών ισχύει για απεριόριστο αριθμό μετεπιβιβάσεων μέσα σε 90 λεπτά. Το εισιτήριο 5 ημερών ισχύει για 5×24 ώρες από τη στιγμή της ακύρωσης.

Το εισιτήριο για τις λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του Αεροδρομίου ισχύει για μία μόνο διαδρομή με τη λεωφορειακή γραμμή και για καμία επιπλέον μετεπιβίβαση, με κανένα άλλο μέσο.

Όλα τα εισιτήρια Μετρό για το Αεροδρόμιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και ως ενιαία εισιτήρια για μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα μέσα για 90 λεπτά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον Προαστιακό για διαδρομές ως το Αεροδρόμιο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα λεωφορεία του Αεροδρομίου και στην γραμμή Χ80.

Τα μόνα εισιτήρια που ισχύουν για την τουριστική λεωφορειακή γραμμή EXPRESS Χ80 είναι το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών και το εισιτήριο 24 ωρών για όλα τα μέσα.

Το τουριστικό εισιτήριο 3 ημερών ισχύει για μετακινήσεις με όλα τα μέσα (αστικό τμήμα), για μία μετακίνηση προς και μία από το αεροδρόμιο, καθώς και για τη λεωφορειακή γραμμή Χ80. Ισχύει για 3 πλήρη 24ωρα από την επικύρωσή του.

Κατά την αγορά των ομαδικών εισιτηρίων αεροδρομίου Μετρό για 2 και 3 άτομα εκδίδονται 2 και τρία πολλαπλά εισιτήρια, ένα για κάθε άτομο. Όλοι οι επιβάτες που έχουν επικυρώσει εισιτήρια 2 ή 3 ατόμων Μετρό πρέπει να ταξιδεύουν μαζί, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο.

Για να χρησιμοποιήσετε εισιτήρια διάρκειας από 30 ημέρες και πάνω, πρέπει να προχωρήσετε σε έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD.

3.  Από πού μπορώ να αγοράσω και να φορτίσω ATH.ENA TICKET;

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η αγορά και επαναφόρτιση ATH.ENA TICKET είναι διαθέσιμη από τα παρακάτω εκδοτήρια εισιτηρίων:

Όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό και ΗΣΑΠ
Τα εκδοτήρια εισιτηρίων στις στάσεις Σύνταγμα και Αγ. Φωτεινή του Τραμ
Όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων Λεωφορείων και Τρόλεϊ

Η έκδοση ATH.ENA TICKET είναι επίσης δυνατή μέσω των αυτόματων μηχανημάτων που έχουν τοποθετηθεί:

Σε όλους τους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ και στις στάσεις του Τραμ
Στο ΚΤΕΛ Κηφισού (εντός)
Στο ΚΤΕΛ Λιοσίων (εκτός)
Στην αφετηρία των ΚΤΕΛ Αττικής (επί οδού Μαυρομματαίων, αριστερά εποπτείου ΚΤΕΛ)
Στην Κηφισιά (πλατεία Πλατάνου, στάση προς Αθήνα)
Στο Πέραμα (τέρμα λεωφορείων, πλησίον εκδοτηρίου)
Στους Αγίους Αναργύρους (πλατεία, πλησίον εκδοτηρίου)
Στην Κυψέλη (πλατεία, πλησίον εκδοτηρίου)
Στο Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη, τέρμα τρόλεϊ 18)
Στην Ευελπίδων (έναντι εισόδου, πλησίον εκδοτηρίου)
Στον Πειραιά (λιμάνι, έξω σπό Πύλες 3, 8, 12)
Στο Αεροδρόμιο
Στα Σπάτα (πλατεία Δημαρχείου)

(Η παραπάνω λίστα μας κοινοποιήθηκε από τον ΟΑΣΑ)

4.  Πώς μπορώ να αγοράσω ένα ATH.ENA TICKET από αυτόματο μηχάνημα;

Η αγορά ενός ATH.ENA TICKET μέσω αυτόματου μηχανήματος είναι μία σχετικά απλή διαδικασία. Με τις οδηγίες του athenstransport.com, δεν θα έχετε καμία απορία.

Δείτε τη διαδικασία εδώ καθώς και πως μπορώ να επαναφορτίσω το ATH.ENA TICKET

Πώς γίνεται η επικύρωση ενός ATH.ENA TICKET;

Για την επικύρωση του ATH.ENA TICKET χρησιμοποιούνται τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που πλέον βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα μέσα. Η επικύρωση γίνεται πλησιάζοντας το ATH.ENA TICKET σε απόσταση λίγων εκατοστών από το σημείο επαφής του ακυρωτικού μηχανήματος. Το ATH.ENA TICKET δεν μπαίνει σε κάποια σχισμή όπως τα παλιά εισιτήρια και δεν σφραγίζεται κατά την επικύρωση.

Στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τον Προαστιακό (αστικό τμήμα και Αεροδρόμιο), χρησιμοποιούμε τις πύλες εισόδου/εξόδου. Κατά την είσοδο, ακουμπάμε το ATH.ENA TICKET στο μηχάνημα επικύρωσης που βρίσκεται στα δεξιά μας. Εφόσον η επικύρωση είναι επιτυχής υπάρχει ηχητικό και οπτικό μήνυμα (δύο πράσινα φωτάκια).

Αν η επικύρωση είναι αποτυχημένη (π.χ. λόγω άδειου ATH.ENA TICKET υπάρχει και πάλι ηχητικό και οτικό μήνυμα (τέσσερα κόκκινα φωτάκια).
Αποτυχημένη επικύρωση

Κατά την έξοδο από το σταθμό προορισμού, ακουμπάμε και πάλι το ATH.ENA TICKET στο μηχάνημα επικύρωσης που βρίσκεται στα δεξιά της πύλης εξόδου (όταν οι πύλες θα είναι κλειστές).

Προς το παρόν οι πύλες παραμένουν ανοικτές και θα κλείσουν μόνο όταν η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει γενικευθεί για όλους τους επιβάτες και τα παλιά εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών καταργηθούν εντελώς.

Στα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ χρησιμοποιούμε τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα μπλε χρώματος που βρίσκονται κοντά σε κάθε πόρτα. Επικυρώνουμε το ATH.ENA TICKET μόνο κατά την είσοδο στο όχημα.

Το ATH.ENA TICKET, ανεξαρτήτως του κομίστρου το οποίο χρησιμοποιούμε:

Επικυρώνεται σε ΚΑΘΕ πέρασμα (είσοδο ή έξοδο) από μπάρες (Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός)
Επικυρώνεται σε ΚΑΘΕ επιβίβαση (όχι αποβίβαση) σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ.

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις το εισιτήριο από το μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.