ΝΕΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ! «Όχι» στην έκδοση άλλων δύο Τούρκων λέει ο Άρειος Πάγος- Γιατί σείστηκε η αίθουσα από το χειροκρότημα

11. Ιανουαρίου, 2017 Κοινωνία ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

turokto

Φρένο στην έκδοση άλλων δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας έβαλε ο Άρειος Πάγος. 

Με απόφαση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη δεν επετράπη η έκδοση άλλων 2 Τούρκων αξιωματικών που βρέθηκαν στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Πρόκειται για τους  Ουγκούρ Ουτσάν και Αμπντουλάχ Γετίκ. Ο κ. Βουρλιώτης επισήμανε ότι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να εκδοθούν, καθώς κινδυνεύουν στην Τουρκία.

Η εισήγηση του εισαγγελέα έγινε δεκτή μέσα σε χειροκροτήματα. Σημειώνεται ότι ο ένας εκ των δύο που η υπόθεση του συζητήθηκε σήμερα είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Είχε προηγηθεί χθες η ανάλογη πρόταση της αντεισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου για τους δύο πρώτους αξιωματικούς. Το Β´ Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του για τις 23 Ιανουαρίου 2017 όπως χθες.

Ο κ. Βουρλιώτης ανέφερε στην αγόρευση του πως μεν οι «πράξεις τους όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο είναι επαρκώς αποτυπωμένες» αλλά «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν».

Ο κ. Βουρλιώτης έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για το εάν οι αξιωματικοί θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία επισημαίνοντας :»Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον».

Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε :

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που εμένα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Νωρίτερα οι δύο αξιωματικοί είχαν τονίσει πως έφυγαν από την Τουρκία για να αποφύγουν τον θάνατο.

«Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για φύγουμε» τόνισαν.