Οι Βούλγαροι μπαίνουν σφήνα στο Σκοπιανό: Πως σκοπεύουν να κινηθούν ώστε να «ρίξουν» την Αθήνα

15. Ιουνίου, 2017 Είπαν - Έγραψαν ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

1234

Σφήνα στο Σκοπιανό επιχειρεί να μπει η Βουλγαρία καθώς αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Και αυτό καθώς θέλει να προωθήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής επιδιώκοντας ανταλλάγματα που θα δικαιώνουν τις Βουλγαρικές βλέψεις στην ΠΓΔΜ, αλλά θα διευκολύνουν την σκοπιανή ηγεσία να ξεφύγει από την δύσκολη θέση αποδοχής του συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σκοπιανού Τύπου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόρις Μπορίσοφ μετα την συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Αγγελα Μερκελ την περασμένη Τέταρτη στο Βερολίνο την ενημέρωσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ θα είναι στις προτεραιοτητες της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε. και ζήτησε την στήριξη της.

Αν και η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκοπια με την συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας», κατά καιρούς οι σχέσεις είναι διαταραγμένες καθώς η Σόφια δεν έχει αναγνωρίσει την «μακεδονική γλώσσα» θεωρώντας ότι οι σλαβομακεδονες είναι Βουλγαρική οντότητα και ομιλούν παραλλαγή της βουλγαρικής γλώσσας, ενώ και ο “μακεδονισμός» στην ΠΓΔΜ δεν έχει εγκαταλείψεις τις βλέψεις για την βουλγαρική «Μακεδονία του Πιρίν».

Η Βουλγαρική ηγεσία εχει δηλώσει ότι για να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να προηγηθεί η υπογραφή διμερούς Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Μέσω αυτού του Συμφώνου όμως η Βουλγαρία απαιτεί από την ΠΓΔΜ, να αναγνωρίσει ότι οι δυο χώρες έχουν κοινή ιστορία, να συμφωνήσει στον κοινό εορτασμό κάποιων ιστορικών γεγονότων, όπως η “Εξέγερση του Ιλιντεν”, να αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας τα αποσπάσματα που αναφέρουν ότι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Βουλγαρία ήταν κατακτητής και βρέθηκε στην πλευρά του φασιστικού Άξονα, αλλά και την παραίτηση των Σκοπίων από κάθε είδους αξίωση και δραστηριοποίηση για την «μακεδονική» μειονότητα στην Βουλγαρία, χωρίς όμως να προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση για την Βουλγαρία σχετικά με την Βουλγαρική μειονότητα στην ΠΓΔΜ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζαεφ έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος Ιουνίου θα επισκεφθεί την Σόφια για συνομιλίες με τον Μπ. Μπορίσοφ, ζητώντας στήριξη στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας του, αλλά εάν ο κ. Μπορισοφ επιμείνει σε αυτό το σκληρό πακέτο δύσκολα θα μπορέσει να το αποδεχθεί ο κ. Ζάεφ. Εάν όμως υπάρξει συμφωνία για ένα πιο ευέλικτο Σύμφωνο Φιλίας και Καλής Γειτονίας, τότε η πΓΔΜ θα εχει ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και θα έχει αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρική αυτή σφήνα εκδηλώνεται την στιγμή, που παρά τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις στην χθεσινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Ν. Δημητρόφ, η Ελληνική κυβέρνηση κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εγκατάλειψη της κοινής θέσης των 28 του ΝΑΤΟ απλώς και μόνον για να διευκολυνθεί ο κ. Ζαεφ και να παρουσιάσει «έργο» στο εσωτερικό της χώρας του.

Εξάλλου ήταν μάλλον απογοητευτικές οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Δημητρώφ που παρά τα καλά λογια για τις διμερείς σχέσεις δήλωσε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για τα αγάλματα, και απέφυγε την οποιαδήποτε δέσμευση για έστω και συμβολική κίνηση καλής θέλησης ώστε να αποδειχθεί ότι οι δηλώσεις για «εγκατάλειψη των προβοκατόρικων κινήσεων” έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ο κ. Δημητρώφ μάλιστα επέμεινε στην νέα τακτική της κυβέρνησης του, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., με το προσωρινό όνομα, με μοναδικό επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα στην ΠΓΔΜ.

πηγή: mignatiou.com