ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΑΙΗΣ ΜΠΛΑΧΑ – Ανατροπή των ποινών!

12. Σεπτεμβρίου, 2017 Επικαιρότητα ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

STEFANAKIS2-768x432

«Έσπασαν» τα ισόβια για τον 29χρονο Βαγγέλη Στεφανάκη, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς έκρινε ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας την 23χρονη Φαίη Μπλάχα στο νοσοκομείο.

Το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση με την οποία του είχε επιβληθεί η ισόβια κάθειρξη.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο.

Στην αδελφή της Φαίης, Μαριαλένα Μπλαχα το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και την καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών με τριετή αναστολή για τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου να «σπάσουν»τα ισόβια ήταν ομόφωνη. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε την μη αναγνώριση ελαφρυντικών και στους δυο κατηγορουμένους.

Ελαφρυντικά

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος υπεράσπισης του Βαγγέλη Στεφανάκη, ζήτησε από δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στον εντολέα του τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή (σ.σ. σε πρώτο βαθμό ο Στεφανάκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια) αλλά και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη καθώς προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του, μεταφέροντας μετά τον ξυλοδαρμό την Φαίη στο νοσοκομείο. «Την τραυμάτισε αλλά την πήγε ζωντανή στο νοσοκομείο. Πώς θα αξιολογήσετε αυτή τη συμπεριφορά του;» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο Αθανάσιος Πλεύρης, δικηγόρος της Μαριαλένας Μπλάχα, ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στην κατηγορουμένη, αδελφή του θύματος, τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης της. Υπενθυμίζεται, ότι η Μαριαλένα Μπλάχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, σε συνεννόηση με τον Βαγγέλη Στεφανάκη επιχείρησαν να εμφανίσουν στις αρχές το ψευδές σενάριο ότι η Φαίη δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω ξυλοδαρμού αλλά γιατί βρέθηκε πεσμένη σε δρόμο της Νέας Μάκρης, χτυπημένη από αυτοκίνητο.

Εισαγγελέας: Να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας επισήμανε για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου που ζητάει η υπεράσπιση του 29χρόνου.

«Ο Βαγγέλης Στεφανάκης ζητάει την αναγνώριση του προτέρου εντίμου βίου. Το ποινικό του μητρώο περιέχει καταδικαστικές αποφάσεις ήσσονος σημασίας που δεν εμποδίζουν την αναγνώριση.

Ο κατηγορούμενος εργάστηκε σε περιστασιακές εργασίες και ήταν γύρω στα 25 όταν έγινε το περιστατικό. Ωστόσο, εισφερθηκαν αρνητικά περιστατικά κατά την ακροαματική διαδικασία για τη ζωή του που οδηγούν στο συμπερισμα ότι η λόγω συμπεριφορά, δεν ήταν παραφωνία στον μέχρι τότε βίο του.

Είχε χτυπήσει την παθούσα δυο φορές και ένα τρίτο άτομο. Έχει συμμετάσχει σε επεισόδιο προεκλογικό την περίοδο του 2012. Έχει χτυπήσει αδελφή του. Έχει εμπλακεί σε αστυνομικό τμήμα σε επεισόδιο. Αυτά τα περιστατικά είναι αρνητικά που εμποδίζουν αναγνώριση στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Η μετέπειτα συμπεριφορά που κρίθηκε ένοχος, δεν ήταν παραφωνία στη ζωή του».