Γιγαντιαίος κυκλώνας 2.8 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στον Ήλιο! (Βίντεο)

10. Σεπτεμβρίου, 2015 Επιστήμη ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

Καταγραφή.PNG11

Ένας τεράστιος ανεμοστρόβιλος υπέρθερμου πλάσματος «σάρωσε» την πύρινη επιφάνεια του Ηλίου για 40 ώρες την περασμένη εβδομάδα.

Το διαστημικό σκάφος Solar Dynamics Observatory (SDO) της NASA που παρακολουθεί τον Ήλιο επί 24ώρου βάσεως κατέγραψε έναν εντυπωσιακό Ηλιακό ανεμοστρόβιλο, ο οποίος μαινόταν από την 1η Σεπτεμβρίου ως και την 3η Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη της ομάδας του SDO εντυπωσιασμένα από το φαινόμενο έγραψαν στην περιγραφή τους στο βίντεο που δημοσίευσε το space.com: «Η θερμοκρασία των ιονισμένων σωματιδίων σιδήρου που παρατηρήθηκε σε αυτό το ακραίο φαινόμενο που καταγράφηκε στο υπεριώδες μήκος κύματος του φωτός ήταν περίπου 2,8 εκατομμύρια βαθμούς C.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το SDO έχει παρατηρήσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Πέρυσι, για παράδειγμα, το διαστημικό σκάφος κατέγραψε πάλι έναν τεράστιο ανεμοστρόβιλο , όπως και το 2011 που ένας κυκλώνας περίπου πέντε φορές το μέγεθος της Γης «έτρεχε» με ταχύτητες έως και 300.000 km / h.

Για λόγους σύγκρισης, ένας ανεμοστρόβιλος εδώ στη Γη κατηγορίας 5 (η ισχυρότερη) αναπτύσσει ταχύτητες ανέμου μέχρι 500 χλμ/ώρα.

Δείτε το βίντεο:

Ηλίας Σιατούνης