ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ DER SPIEGEL! Πόσα λεφτά θα βάλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – Τι ελπίζουν οι δανειστές

17. Φεβρουαρίου, 2017 Οικονομία ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

 

GERMANY-WBANK-IMF-WTO-ILO-OECD-DIPLOMACY

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει  στο ελληνικό πρόγραμμα αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel.Η συμμετοχή του θα είναι και χρηματοδοτικά με συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις αρχικές συζητήσεις το καλοκαίρι του 2015, είχε γίνει λόγος για συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με 16 δισ. ευρώ.Το ΔΝΤ μέχρι πρότινος δεν συζητούσε την παραμονή του στο πρόγραμμα γιατί θεωρούσε πως ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ για πλεόνασμα το 2018 ήταν ανέφικτος. Απαιτούσε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ώστε να πιαστεί αυτός ο στόχος.

Τώρα όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό ελπίζουν πως οι προσεχείς εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα αναγκάσουν την Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα στη νομοθέτηση των μέτρων, καθώς η συνέχιση του προγράμματος θα αποδειχθεί δύσκολη, αναλόγως βέβαια με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Η Ελλάδα θα πρέπει τον προσεχή Ιούλιο να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το θέμα θα έχουν συνάντηση η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τετάρτη. «Θα συζητήσουν ζητήματα της παρούσας προεδρίας της Γερμανίας στο G20», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Εκ των πραγμάτων, θα γίνει συζήτηση και για το ελληνικό ζήτημα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση κορυφώνονται όπως επίσης και οι διαβουλεύσεις για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.