ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο πλάσμα

12. Σεπτεμβρίου, 2017 Επιστήμη ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

737px-Linguamyrmex_vladi_AMNH-BUPH01_ventral_profile

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιού Τζέρσεϊ ανακάλυψαν ένα νέο πλάσμα, που βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ, το οποίο χρονολογείται πάνω από 98 εκατομμυρίων ετών.

Τα μυρμήγκια της κόλασης είναι μια εξαφανισμένη γενεαλογία από την Κρητιδική Περίοδο. Αντί των τακτικών στόχων, είχαν λεπίδες προς τα επάνω.

Κανένα ζωντανό είδος δεν έχει τέτοια ανατομία του προσώπου. Ωστόσο, οι τρίχες γύρω από το στόμα των μυρμηγκιών κόλασσας θυμίζουν τις τρίχες στα σύγχρονα μυρμήγκια παγίδευσης που προκαλούν το στόμα τους να κλείνουν όταν πυροδοτούνται.

Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι τα στόμια των μυρμηγκιών δούλευαν με παρόμοιο τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει το νέο είδος, Linguamyrmex vladi, το οποίο ο Phillip Barden στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του New Jersey στο Newark και οι συνάδελφοί του βρέθηκαν διατηρημένοι σε κεχριμπάρι 98 εκατομμυρίων ετών.

Οι γωνίες που μοιάζουν με λεπίδες αναδιπλώνονται και σπρώχνουν το θήραμο στο κέρας και διαπερνούν το εξωτερικό του στρώμα. «Έχετε αυτό το είδος πλάκας σταματήματος, το οποίο φτιάχνεται για να δέχεται τις γνάθοι να κλείνουν και να συλλαμβάνουν λεία», λέει ο Μπάρντεν. Δεν είναι όλα αυτά. Οι ανιχνεύσεις CT έδειξαν ότι το κέρας του L. vladi ενισχύθηκε με μέταλλο.

buph-03_03-ant-end-2x

«Πιθανώς το μέταλλο βοηθά να κρατήσει το κέρατο άθικτο», λέει ο Vincent Perrichot στο Πανεπιστήμιο της Rennes 1 στη Γαλλία. Το 2016, δημοσίευσε μια περιγραφή ενός άλλου κερατοειδούς μυρμηγκιού, το οποίο ονόμασε «μυρμήγκι μονόκερου».

Εκτός του ότι είναι ένας μονόκερος ενισχυμένος με μέταλλα, ο L. vladi μπορεί να ήταν βαμπίρ.  «Αυτό μπορεί να είναι κάτι που εξελίχθηκε για να διοχετεύσει αιμόλυμμα – αίμα εντόμων – κάτω από τα στόμια», λέει ο Μπάρντεν.

Δίπλα στο μυρμήγκι, η ομάδα του Barden βρήκε ένα διατηρημένο σκαθάρι του σκαθάρι – ακριβώς το είδος του «σκουριασμένου, haemolymph-φορτωμένο έντομο» που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν τρόπο ζωής vampiric. Ίσως ήταν το επόμενο στο μενού.

Αλλά το κέρατο που ενισχύεται από μέταλλα υποδηλώνει ότι οι σιαγόνες των μυρμηγκιών μετακινήθηκαν με αρκετή δύναμη για να διεισδύσουν και στις σκληρότερες επιδερμίδες ενήλικων εντόμων.

«Μέχρι να βρούμε ένα δείγμα με το παγιδευμένο στοιχείο, αυτό είναι μάλλον θέμα χρόνου, αφήνουμε να κάνουμε εικασίες», λέει ο Barden. Εντούτοις, τα αποθέματα κεχριμπαριού του Μυανμάρ, όπου βρήκε το δείγμα του, είναι τόσο πλούσια ώστε πιθανόν να προκύψουν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις.

Πηγή: newscientist.com