Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος έρωτας του Yves Saint Laurent, Πιερ Μπερζέ

8. Σεπτεμβρίου, 2017 Lifestyle ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου:

berge

Το Ιδρυμα Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Paris και το Ιδρυμα Jardin Majorelle, Marrakech ανακοίνωσε τον θάνατο του προέδρου και ιδρυτή τους

Πιέρ Μπερζέ σε ηλικία 86 ετών, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 05:39, στην κατοικία του στο Saint-Rémy-de-Provence.

Συνιδρυτής και επικεφαλής επί 40 χρόνια του Οίκου Υψηλής Ραπτικής Yves Saint Laurent, πρόεδρος του ομίλου της εφημερίδας Le Monde, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέη και φανατικός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο Πιέρ Μπερζέ είχε προσβληθεί από μυοπάθεια.

Ο Μπερζέ γεννήθηκε στο γαλλικό νησί Ολέρον τον Νοέμβριο του 1930 και γνώρισε τον Υβ Σεν Λοράν το 1958. Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και το 1961 αποφάσισαν να ιδρύσουν το γνωστό οίκο μόδας. Μαζί ανέδειξαν τo brand σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα του κόσμου και, παρότι χώρισαν το 1976, παρέμειναν φίλοι και συνεργάτες μέχρι το θάνατο του γνωστού μόδιστρου.

Ο Μπερζέ κρατούσε τα ηνία του οίκου Yves Saint Laurent Haute Couture μέχρι το 2002, όταν και έκλεισε. Τα ΜΜΕ τον αποκαλούσαν  «πρύτανη του  Υves Saint Laurent» γιατί υπερασπιζόταν με πάθος τη φήμη του οίκου.

Στη Γαλλία, ο Μπερζέ είχε τεράστια επιρροή και στήριζε με πάθος τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα, δώρησε μέρος της περιουσίας του σε ερευνητικά κέντρα που αναζητούσαν θεραπεία για το AIDS.

Για πολλά χρόνια, ο Μπερζέ ήταν το δεξί χέρι του γνωστού μόδιστρου αλλά και συνεταίρος του. Με τη βοήθεια του Μπερζέ, αλλά και την επιμονή του, ο Υβ Σεν Λοράν έγινε ο διάδοχος του Κριστιάν Ντιόρ στην υψηλή ραπτική της Γαλλίας.

Με τον σχεδιαστή Yves Saint Laurent, ο Πιερ Μπερζέ δεν είχε τη δυνατότητα να παντρευτεί. Είχαν υπογράψει ένα σύμφωνο συμβίωσης το 2008, αλλά ο μεγάλος δημιουργός και ιδιοκτήτης του οίκου μόδας πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

Ο Μπερζέ αργότερα είχε δηλώσει: «Είναι πολύ σημαντικό που ο Φρανσουά Ολάντ νομιμοποίησε τον γάμο γκέι. Είμαι ολοκληρωτικά αντίθετος με όλα αυτά τα κινήματα της Δεξιάς που τον πολεμούν».